Ondertussen op de kwekerij

Jessica

10 oktober 2024

Er is in de afgelopen jaren al heel wat opgebouwd op de kwekerij. Er staat een tunnelkas, er zijn koude bakken, en een container voor opslag van de nodige gereedschappen, kratten, trays, potten, bamboestokken en andere materialen. Op meerdere bedden staan gezonde moederplanten die voor zaden, stek- en entmateriaal zorgen. Stukje bij beetje ontginnen de varkentjes het weiland, zodat meer plantenbedden aangelegd kunnen worden. Ook een watervoorziening is aangelegd: druppelslangen in de boomrijen en plantenbedden, en door het veld verspreid een aantal tappunten om met de tuinslang water te kunnen geven. Het systeem is nog niet getest, want water kwam er genoeg uit de hemel dit afgelopen jaar.

Ook de plaagdierbestrijding is dik op orde. In de moederbedden duiken geregeld gaten van een woelmuis of mol op. Die kunnen schadelijk zijn voor de wortels, maar zorgen er ook voor dat er water en lucht in de bodem komt. Het is geen toeval dat de steenuil vaak op de kwekerij te vinden is. Zelfs in dit extreem natte jaar zijn slakken nauwelijks een probleem. De loopeenden eten er hun buik aan vol. Maar ook muizen, kikkers en padden scharrelen tussen de plantenpotjes een glibberig maaltje bij elkaar. En ik vind volop (cocons van) gaasvliegen, die helpen om de bladluis eronder te houden.

De in 2022 en 2023 gezaaide en geënte bomen en struiken staan inmiddels allemaal in de vollegrond: ofwel om verder op te kweken, ofwel ze hebben een plekje gekregen in het eigen voedselbos. Ook hadden we bij de aanleg van de Bongerd dubbel zoveel struiken geplant van de zwarte bes, honingbes, krent en appelbes, om ze te kunnen verkopen. We gebruiken nu een groot deel van deze planten om gaten elders in het voedselbos op te vullen.

Veel van de randvoorwaarden zijn nu op orde. Toch blijkt de ambitie voor de kwekerij groter dan ik in mijn eentje aankan. Zaaien, stekken en enten is relatief snel gedaan, maar het verspenen, uitplanten, wieden, snoeien en zaden oogsten kosten meer tijd dan er uren in de dag zijn, naast het werk in het voedselbos en verbouwingsactiviteiten. Het kweken staat daarom op een laag pitje. En er is ruimte voor anderen met kweek-ambities. Twee kandidaten hebben zich al gemeld: zij gaan ieder een strook in gebruik nemen voor het opkweken van fruitbomen en vaste (medicinale) kruiden. Het zou zomaar het begin kunnen zijn van een samenwerking van kwekers die infrastructuur, kennis en inspiratie delen. Interesse? Neem contact op! 

7 maart 2025
6000 boompjes hebben we gepoot deze winter. En tóch nog niet klaar! Er moet door de nattigheid nog flink wat vervangen worden.
door Dagobert 20 februari 2025
Om weersextremen het hoofd te bieden zijn de mestkelders omgebouwd tot waterbuffer. We winnen daarmee ook warmte en spoelwater voor de wc. Drie vliegen in één klap!
door Jessica 12 februari 2025
Om het voedselbos een succes te maken heb je naast boeren ook creatieve ondernemers nodig die de oogst in pot, fles, winkel en op het bord zien te krijgen. Waar vinden we die, en hoe organiseren we de samenwerking?
door Ella van Kleunen 16 januari 2025
Sinds herfst 2024 werkt Stach drie dagen per week in het Voedselbos. Hij is er helemaal op z'n plek. Wat brengt hem hier?
door Jessica 9 december 2024
We zijn te gast bij de voedselboscast: Een podcast waarin de pioniers in voedselbosland vertellen over hun dromen, ideeën en dagelijkse praktijk.
door Maud 30 november 2024
Maanden al zijn we bezig met het weghalen van het worteldoek onder de bomenrijen. Hoe kwam het daar, en waarom al die moeite om het weg te halen?
door Ella 23 november 2024
Wilfried fietst elke vrijdagochtend vanuit Glanerbrug naar ons toe. Als hij niet elders aan het fietsen is.. Wat beweegt hem om zich in weer en wind in te zetten voor het voedselbos?
15 augustus 2024
Het oogsten is begonnen! Een jaar na de aanplant halen we al meer dan honderd kilo bessen van de Bongerd - en ook het grote fruit komt op gang.
6 juni 2024
Vanaf half mei is de honingbes rijp. Verstopt onder de blaadjes zie je 'm gauw over het hoofd. De vogels gelukkig ook.
Na de extreem natte winter is het toch gelukt om al het plantgoed de grond in te krijgen. En dan gaa
31 mei 2024
Na een extreem natte winter begint de zon te schijnen.. en de aanplant te groeien!
Meer berichten