Jessica
12 februari 2025
Foto's: Toekomstboeren
Een boerderij van 25 hectare. Dat is groot genoeg voor een volwaardig landbouwbedrijf waar op termijn meerdere inkomens uit te halen zijn. Wij hebben onze handen vol aan het ontwerpen, aanplanten en op gang helpen van het voedselbos, en de eerste oogst. Voor een rendabel voedselbos is meer nodig: De enorme variëteit aan fruit, noten, (thee)kruiden, groenten en specerijen moet verwerkt en aan de man gebracht worden. We zoeken mensen die daar brood in zien. Hoe vinden we die mensen? En hoe geven we vorm aan de samenwerking? Over deze vragen organiseerden we, samen met
Toekomstboeren, een Boerenvuur. Op 25 januari verzamelden zich zo’n 14 mensen op het erf, om samen te brainstormen en ervaringen te delen. Het was een bont gezelschap van boeren, tuinders en anderen uit verschillende delen van het land en noabers uit de buurt. Na een rondleiding en samen bomen planten begon het gesprek rond het vuurtje. Dat leverde diverse inzichten. Zoals het belang van investeren in ons lokale netwerk, waardoor mogelijke partners óns steeds beter weten te vinden. Voor agrariërs is lange-termijn zekerheid van grondgebruik belangrijk. En een woonplek (die wij op het erf niet kunnen bieden).
De deelnemers zagen potentie door de grote schaal van het voedselbos, met grote hoeveelheden oogst en een enorme diversiteit aan producten. Ook zijn er straks faciliteiten op het erf, waar de melkveestallen worden omgebouwd tot opslag, en verwerkingsruimte, proefkeuken en een boederijwinkel. Hier kunnen straks agro-ecologische initiatieven uit de buurt op aanhaken.
De ideeën en observaties die naar boven kwamen zijn voor ons een mooie aanzet voor het nadenken over een lange-termijn visie op hoe verschillende partijen (boeren, verwerkers en klanten) zich kunnen verbinden en samenwerken om het voedselbos tot een succes te maken.
Op de kwekerij is al een begin gemaakt met samenwerking. Jessica: “Die kwekerij is veel te groot voor mij alleen. Het zou geweldig zijn om dit met andere ondernemers uit te bouwen en, bijvoorbeeld als coöperatie, gezamenlijk planten op te kweken en verkopen.” Drie kwekers-in-spé gaan dit jaar al aan het werk op de kwekerij, en samen gaan we kijken wat er ontstaat. Daarnaast is er zo'n halve hectare beschikbaar voor bijvoorbeeld een tuinderij. “Het gaat mij erom dat er landbouw komt die de biodiversiteit, boven én onder de grond, doet opbloeien.” Ook interesse? Stuur Jessica een berichtje.