Varkentje ploeg

13 april 2024

We schrijven wel vaker over de uitdaging van het omvormen van grasland naar voedselbos. Het ontginnen van dat grasland voor de kwekerij is zo mogelijk een nog grotere opgave. Hier wordt de grond veel intensiever gebruikt: de planten staan veel dichter op elkaar en er gaan steeds opnieuw planten in en uit. Daarnaast willen we het jonge plantgoed een goede start geven, zonder al te veel concurrentie van gras en ruigtekruiden, zodat ze binnen een jaar of twee kunnen worden verkocht.

Belangrijk dus om heel goed voor de bodem te zorgen. We kiezen er bewust voor om niet meer met zware machines het land op te gaan om te ploegen en frezen. Dat zorgt voor verdichting en schade aan het bodemleven. Spuiten is helemaal geen optie, en afdekken is niet te doen op een hele hectare.. Maar wat dan? Varkentjes! 

Foto's: Rebke Klokke, Zoë Berry, Jessica van Bossum

We kiezen voor Bonte Bentheimers, een zeldzaam huisdierenras met een lange geschiedenis in deze regio. Ze werden vroeger in het bos rond Bad Bentheim gehouden, waar ze zich rond aten aan eikels. Het zijn robuuste varkens met een rustig karakter die zelf hun kostje bij elkaar kunnen scharrelen. Met hun sterke neus wroeten ze de aarde om op zoek naar plantenwortels, engerlingen en ander eetbaar goed. En zo ontdoen ze hun leefgebied van (kweek)gras en brengen ze lucht in de bodem. 

Half april halen we bij de tuinen van Mergen Metz twee biggen van drie maanden oud.

Uit een krioelende kluwen van 13 modderige biggen worden, onder luid gegil, twee varkentjes voor ons gevangen. Oormerk erin, en dan achterin de Suzuki. Het stinkt al snel naar.. een zwijnenstal. Gelukkig duurt de reis niet heel lang. Thuisgekomen kruipen  de varkentjes voorzichtig uit hun bench, hun nieuwe weitje in. En ze beginnen meteen te wroeten! Na twee weken hebben ze hun weitje kaal en is het tijd om de schrikdraad-omheining te verzetten. Het kweekgras vinden ze heerlijk en wroeten ze met wortel en al uit de grond. Distels en ridderzuring vallen duidelijk minder in de smaak. 

We zijn blij met de varkentjes - niet alleen voor het omzetten van de grond. Je kunt niet anders dan vrolijk worden als ze op je af komen rennen met hun flaporen voor de ogen, of spetterend in hun modderbad. De dochters zijn er gek mee, en doen pogingen om de varkens te trainen. Misschien kunnen we ze dan ook inzetten in de bestrijding van de Japanse duizendknoop of reuzeberenklauw. Ook buren komen geregeld aanlopen om even te kijken hoe het met de dieren gaat - en de schillenbak te legen. 

7 maart 2025
6000 boompjes hebben we gepoot deze winter. En tóch nog niet klaar! Er moet door de nattigheid nog flink wat vervangen worden.
door Dagobert 20 februari 2025
Om weersextremen het hoofd te bieden zijn de mestkelders omgebouwd tot waterbuffer. We winnen daarmee ook warmte en spoelwater voor de wc. Drie vliegen in één klap!
door Jessica 12 februari 2025
Om het voedselbos een succes te maken heb je naast boeren ook creatieve ondernemers nodig die de oogst in pot, fles, winkel en op het bord zien te krijgen. Waar vinden we die, en hoe organiseren we de samenwerking?
door Ella van Kleunen 16 januari 2025
Sinds herfst 2024 werkt Stach drie dagen per week in het Voedselbos. Hij is er helemaal op z'n plek. Wat brengt hem hier?
door Jessica 9 december 2024
We zijn te gast bij de voedselboscast: Een podcast waarin de pioniers in voedselbosland vertellen over hun dromen, ideeën en dagelijkse praktijk.
door Maud 30 november 2024
Maanden al zijn we bezig met het weghalen van het worteldoek onder de bomenrijen. Hoe kwam het daar, en waarom al die moeite om het weg te halen?
door Ella 23 november 2024
Wilfried fietst elke vrijdagochtend vanuit Glanerbrug naar ons toe. Als hij niet elders aan het fietsen is.. Wat beweegt hem om zich in weer en wind in te zetten voor het voedselbos?
door Jessica 10 oktober 2024
Met al het werk in het voedselbos zou je bijna vergeten dat er ook nog een kwekerij in opbouw is. Hoe staat het daarmee?
15 augustus 2024
Het oogsten is begonnen! Een jaar na de aanplant halen we al meer dan honderd kilo bessen van de Bongerd - en ook het grote fruit komt op gang.
6 juni 2024
Vanaf half mei is de honingbes rijp. Verstopt onder de blaadjes zie je 'm gauw over het hoofd. De vogels gelukkig ook.
Meer berichten
Share by: