Het tweede plantseizoen gaat los!

27 januari 2024

Foto’s: Rebke Klokke, Jessica van Bossum, Ella van Kleunen, Dagobert Bergmans, Dille en Kamille

Deze winter is het voedselbos weer flink gegroeid, vooral dankzij de vrijwilligers die ons tijdens de plantdagen komen helpen om in één keer een heleboel plantgoed in de grond te zetten.


De aftrap van de plantdagen is op 17 november, met een groep ex-collega’s van Maud, van Mooi Noord-Holland. Met een touringcar en eigen catering komen zij een ochtend de handen uit de mouwen steken. Een week later hebben we bezoek van Dille en Kamille. Waar andere winkels druk zijn met Black Friday, vieren zij Green Friday: Op die dag gaan alle winkels én de webshop dicht, en de medewerkers samen naar buiten om bomen te planten. Team Enschede en Münster gaan bij ons aan de slag en samen zijn we in no-time door het plantgoed heen. Volgend jaar weer! 

In de dagen en weken daarna volgen de plantdagen met vrienden, familie en vrijwilligers uit de buurt, steeds op vrijdag en zaterdag.  De start is rond 9.30 met koffie en een uitleg. Rond lunchtijd staat er een warme lunch klaar, liefdevol verzorgd door Cintha, de moeder van Jessica. Na de lunch wordt doorgewerkt, zo nodig tot het donker wordt. Met regelmatige koffie en thee om de verkleumde handen aan te warmen. Heerlijk om binnen een paar dagen zo veel vooruitgang te boeken!

De eerste dagen planten we in de buurt van de beek een flink aantal fruitbomen aan. Hier hebben we in de zomer geploegd en groenbemesters ingezaaid. Nadat de planten zijn afgestorven zijn ze met de rolofaca, en soort roller met messen erop, gekneusd en platgelegd. De bodem is nu heerlijk rul en goed beschermd door de laag plantenresten. Bij elke schep steken de wormen uit het plantgat.

Op perceel Vlier&co, rechts van de oprit, is het harder werken, met hier en daar flinke pollen gras en ruigtekruiden. Maar het werk gaat met zo veel handen razend snel. Het plantgoed is vooral in potten gekweekt en daardoor soepel en snel in de gegraven plantgaten te plaatsen. Door de goede samenwerking tussen tweetallen van gravers en planters is alles vóór de lunch al de grond in, en voorzien van bescherming tegen vraat.

Op 8 en 9 december planten we samen 1450 haagplanten. Anders dan de bekende ligusterhaag of een rij coniferen, die in hun eentonigheid weinig doen voor de biodiversiteit, gaat het hier om gemengde hagen zoals die eeuwenlang als omheining van akkers en weiden, vooral als veekering, overal in Nederland voorkwamen. In deze hagen groeien soorten als meidoorn, hondsroos en veldesdoorn door elkaar. De hagen leveren voedsel en een schuilplek voor een groot aantal insecten, vogels en kleine zoogdieren.


Een deel van de haag is als voederhaag bedoeld: een lopend buffet voor de paarden. Naast een welkome variatie op het saaie grasdieet helpen deze haagplanten de paarden om gezond te blijven. In de voederhaag staan soorten als haagbeuk (Carpinus betulis), meidoorn (Crataegus monogyna), hondsroos (Rosa canina), veldesdoorn (Acer campestre), gele kornoelje (Cornus mas) en mini-moerbei (Morus rotundiloba). De paarden kunnen er straks, vanachter het schrikdraad, nét bij, zodat de haag aan één kant keurig geschoren wordt.

Door de aanhoudende regen zijn sommige stukken land te nat om in aan te planten. De plantwortels zouden verdrinken, en door op het land te lopen wordt het laatste beetje zuurstof eruit gedrukt, waardoor je verdichting krijgt die nog lang merkbaar zal zijn. De natte stukken bewaren we dus voor later. Dan komt het winterweer met vrieskou. De planten die nog staan te wachten zetten we binnen om ze te beschermen tegen de vorst. De gevoelige planten in het veld krijgen een dekje van stro. Het plantweekend eind januari wordt afgelast omdat de bodem keihard bevroren is. Door deze omstandigheden lopen we wat vertraging op. Maar eind januari kunnen we weer wat meters maken, onder andere met hulp van de Ladies Circle Enschede. We lassen in februari en maart extra plantdagen in. Met wat extra hulptroepen lukt het hopelijk om alles in de grond te zetten vóór de lente losbarst..

7 maart 2025
6000 boompjes hebben we gepoot deze winter. En tóch nog niet klaar! Er moet door de nattigheid nog flink wat vervangen worden.
door Dagobert 20 februari 2025
Om weersextremen het hoofd te bieden zijn de mestkelders omgebouwd tot waterbuffer. We winnen daarmee ook warmte en spoelwater voor de wc. Drie vliegen in één klap!
door Jessica 12 februari 2025
Om het voedselbos een succes te maken heb je naast boeren ook creatieve ondernemers nodig die de oogst in pot, fles, winkel en op het bord zien te krijgen. Waar vinden we die, en hoe organiseren we de samenwerking?
door Ella van Kleunen 16 januari 2025
Sinds herfst 2024 werkt Stach drie dagen per week in het Voedselbos. Hij is er helemaal op z'n plek. Wat brengt hem hier?
door Jessica 9 december 2024
We zijn te gast bij de voedselboscast: Een podcast waarin de pioniers in voedselbosland vertellen over hun dromen, ideeën en dagelijkse praktijk.
door Maud 30 november 2024
Maanden al zijn we bezig met het weghalen van het worteldoek onder de bomenrijen. Hoe kwam het daar, en waarom al die moeite om het weg te halen?
door Ella 23 november 2024
Wilfried fietst elke vrijdagochtend vanuit Glanerbrug naar ons toe. Als hij niet elders aan het fietsen is.. Wat beweegt hem om zich in weer en wind in te zetten voor het voedselbos?
door Jessica 10 oktober 2024
Met al het werk in het voedselbos zou je bijna vergeten dat er ook nog een kwekerij in opbouw is. Hoe staat het daarmee?
15 augustus 2024
Het oogsten is begonnen! Een jaar na de aanplant halen we al meer dan honderd kilo bessen van de Bongerd - en ook het grote fruit komt op gang.
6 juni 2024
Vanaf half mei is de honingbes rijp. Verstopt onder de blaadjes zie je 'm gauw over het hoofd. De vogels gelukkig ook.
Meer berichten