23 november 2024
Wilfried is onze eerste vrijwilliger. Vanaf herfst 2022 komt hij wekelijks meehelpen in Voedselbos Glanerbeek. Wilfried woont in Glanerbrug en is een jaar of vier geleden met pensioen gegaan. Van jongs af aan is hij met tuinen en met groenten kweken in de weer geweest. Behalve in zijn eigen biologische groentetuin is hij ook als vrijwilliger actief in de groentetuin van Bouwhuis, een instelling voor geestelijk en lichamelijk gehandicapten in Enschede. Hij hoorde van anderen dat er een voedselbos zou starten in Glanerbrug en was meteen geïnteresseerd. Als Wilfried niet op de fiets door Europa of Azië zwerft, is hij elke vrijdag in het voedselbos te vinden, onverstoorbaar aan het werk.
Buiten bezig zijn, lekker in de frisse lucht, dat is wat hij het leukste vindt aan werken in het voedselbos. Zien wat groeit en bloeit, samen aan de slag met andere mensen. Voordat hij hier begon wist hij natuurlijk wel dat er meer eetbare planten zijn dan wat in een groentetuin staat, maar had hij eigenlijk nog geen kennis over voedselbossen. Hij ziet wel de overeenkomsten met biologische groentetuinen: in geen van beiden gebruik je bestrijdingsmiddelen of kunstmest. Het verschil is bijvoorbeeld dat je in voedselbossen niet gaat spitten, en geen mest gebruikt, en in biologische groentetuinen wel. Sinds hij actief is in het voedselbos merkt hij dat je er vaak over leest in de media: het lijkt wel of heel Nederland met voedselbossen bezig is!
Hoe ziet hij het voedselbos veranderen? “Het was hier heel kaal in het begin, en er wordt dan niet gemaaid, dus dan groeit het op sommige stukken redelijk dicht. De boompjes die er zijn geplant zijn nu nog klein, je ziet nog geen verschil in hoogte tussen struiken en bomen, maar dat zal natuurlijk gaan veranderen. De voorste stukken, dicht bij de weg, de Bongerd, daar staat alles duidelijk op rijen, dat zit iets meer tegen het reguliere aan. Het voedselbos als geheel zal iets worden wat je nog nooit gezien hebt, dat is heel spannend: het resultaat moet nog komen.”
Wat hij aan oogst heeft geproefd zijn tot nu toe meestal bekende gewassen, vooral bessen en ander fruit, de meeste andere, onbekendere gewassen hebben meer tijd nodig om oogst te gaan leveren. Behalve aan het voedselbos werkt Wilfried ook mee aan de kwekerij, bijvoorbeeld met het opbouwen van de tunnelkas twee jaar geleden.
Wilfried merkt dat veel mensen onwennig staan tegenover het idee van een voedselbos, het is bij velen onbekend, nog niet geland eigenlijk. Zelf zegt hij: “Als ik 15 jonger en vitaler was, zou ik misschien ook wel instappen in het voedselbos, bijvoorbeeld als biologisch tuinder.”