Dit is Wilfried

23 november 2024

Wilfried is onze eerste vrijwilliger. Vanaf herfst 2022 komt hij wekelijks meehelpen in Voedselbos Glanerbeek. Wilfried woont in Glanerbrug en is een jaar of vier geleden met pensioen gegaan. Van jongs af aan is hij met tuinen en met groenten kweken in de weer geweest. Behalve in zijn eigen biologische groentetuin is hij ook als vrijwilliger actief in de groentetuin van Bouwhuis, een instelling voor geestelijk en lichamelijk gehandicapten in Enschede. Hij hoorde van anderen dat er een voedselbos zou starten in Glanerbrug en was meteen geïnteresseerd. Als Wilfried niet op de fiets door Europa of Azië zwerft, is hij elke vrijdag in het voedselbos te vinden, onverstoorbaar aan het werk. 

Buiten bezig zijn, lekker in de frisse lucht, dat is wat hij het leukste vindt aan werken in het voedselbos. Zien wat groeit en bloeit, samen aan de slag met andere mensen. Voordat hij hier begon wist hij natuurlijk wel dat er meer eetbare planten zijn dan wat in een groentetuin staat, maar had hij eigenlijk nog geen kennis over voedselbossen. Hij ziet wel de overeenkomsten met biologische groentetuinen: in geen van beiden gebruik je bestrijdingsmiddelen of kunstmest. Het verschil is bijvoorbeeld dat je in voedselbossen niet gaat spitten, en geen mest gebruikt, en in biologische groentetuinen wel. Sinds hij actief is in het voedselbos merkt hij dat je er vaak over leest in de media: het lijkt wel of heel Nederland met voedselbossen bezig is!

Hoe ziet hij het voedselbos veranderen? “Het was hier heel kaal in het begin, en er wordt dan niet gemaaid, dus dan groeit het op sommige stukken redelijk dicht. De boompjes die er zijn geplant zijn nu nog klein, je ziet nog geen verschil in hoogte tussen struiken en bomen, maar dat zal natuurlijk gaan veranderen. De voorste stukken, dicht bij de weg, de Bongerd, daar staat alles duidelijk op rijen, dat zit iets meer tegen het reguliere aan. Het voedselbos als geheel zal iets worden wat je nog nooit gezien hebt, dat is heel spannend: het resultaat moet nog komen.”

Wat hij aan oogst heeft geproefd zijn tot nu toe meestal bekende gewassen, vooral bessen en ander fruit, de meeste andere, onbekendere gewassen hebben meer tijd nodig om oogst te gaan leveren. Behalve aan het voedselbos werkt Wilfried ook mee aan de kwekerij, bijvoorbeeld met het opbouwen van de tunnelkas twee jaar geleden.

Wilfried merkt dat veel mensen onwennig staan tegenover het idee van een voedselbos, het is bij velen onbekend, nog niet geland eigenlijk. Zelf zegt hij: “Als ik 15 jonger en vitaler was, zou ik misschien ook wel instappen in het voedselbos, bijvoorbeeld als biologisch tuinder.”

door Jessica 9 december 2024
We zijn te gast bij de voedselboscast: Een podcast waarin de pioniers in voedselbosland vertellen over hun dromen, ideeën en dagelijkse praktijk.
door Maud 30 november 2024
Maanden al zijn we bezig met het weghalen van het worteldoek onder de bomenrijen. Hoe kwam het daar, en waarom al die moeite om het weg te halen?
door Jessica 10 oktober 2024
Met al het werk in het voedselbos zou je bijna vergeten dat er ook nog een kwekerij in opbouw is. Hoe staat het daarmee?
15 augustus 2024
Het oogsten is begonnen! Een jaar na de aanplant halen we al meer dan honderd kilo bessen van de Bongerd - en ook het grote fruit komt op gang.
6 juni 2024
Vanaf half mei is de honingbes rijp. Verstopt onder de blaadjes zie je 'm gauw over het hoofd. De vogels gelukkig ook.
Na de extreem natte winter is het toch gelukt om al het plantgoed de grond in te krijgen. En dan gaa
31 mei 2024
Na een extreem natte winter begint de zon te schijnen.. en de aanplant te groeien!
13 april 2024
Sinds april hebben we er twee krachten bij op de kwekerij: Ijverig, effectief, en oergezellig.
27 januari 2024
Heel wat planten gingen al de grond in. De nattigheid zorgt voor vertraging. Daarom extra plantdagen In februari en maart
18 januari 2024
Na twee jaar plannen maken ligt er nu een nieuw ontwerp-bestemmingsplan.
11 januari 2024
Regen, regen, regen.. De beek treedt buiten haar oevers en de eenden zwemmen rond de jonge aanplant.
Meer berichten
Share by: