Plukken plukken plukken!

15 augustus 2024

Nadat de honingbes het oogstseizoen heeft afgetrapt, zijn al gauw de volgende bessen aan de beurt. Rode aalbessen hangen als robijntjes tussen het groen. Ook (of juist?) waar de struiken groeien in de beschutting van distels en gras is er flinke oogst. De struiken met zwarte en witte bessen hangen nog voller: de vogels geven de voorkeur aan rood en laten deze bessen hangen als ze de keus hebben. 

Foto's: Jessica van Bossum, Maud Aarts, Dagobert Bergmans

We zijn erg dankbaar voor onze vrijwilligers die ijverig meehelpen om de bessen van de struik te halen. De eerste week halen we de bessen in hele trosjes van de struik. Ze blijven dan langer vers. Maar omdat we ze meteen verwerken zitten we daarna keuvelend met z’n allen rond de keukentafel te rissen. Gezellig, maar we kunnen de hoeveelheden nauwelijks aan. Het gaat sneller als we de bessen al tijdens het plukken van de takjes rissen. Als we schoon werken kunnen de bessen daarna zó de pan in. 

Half juni plukken we de eerste Taybessen: een grote en smakelijke kruising tussen een braam en framboos. Lekker! Een paar weken later zijn ook de eerste kruisbessen rijp, en de verrukkelijke Jostabes: een kruising tussen zwarte bes en kruisbes. De oogst per plant is bij deze bessen nog niet zo groot. In juli hebben we al meer dan honderd kilo geplukt maar is nog lang niet alles geoogst. We improviseren een plukdag: Bezoekers mogen zoveel plukken als ze willen en de helft van de oogst gratis mee naar huis nemen. De andere helft gaat de verwerking in. 

Ook de eerste fruitbomen geven oogst: handenvol zoete pruimen, twee emmers sappige abrikozen en af en toe een moerbei. Eind juli zijn ook de eerste appelbessen (Aronia) rijp: De jonge planten bezwijken zowat onder het gewicht van de grote trossen ronde zwarte vruchtjes – soms wel een halve kilo per tak. De appelbes is oergezond en wordt aangeprezen als superfood. Er zit, naast veel vitamines en antioxidanten, ook veel tannine in, waar je een droge mond van krijgt. Inmiddels is de bramenoogst flink op gang, en hangen de eerste rijpe nashiperen en appels aan de tak.

In de keuken gaat het avontuur verder. We experimenteren met siroop en fruitleer, en met shrub, een verfrissende limonade die drie weken houdbaar is in de koelkast. Wat we niet meteen kunnen verwerken wordt ingevroren voor later gebruik, of gedroogd. Vooral de appelbes doet het goed in de voedseldroger. Maar verreweg het meeste fruit belandt in een potje. Tot diep in de nacht staan we boven de pannen om de oogst van de dag om te toveren in jam. We testen verschillende recepten om de beste smaak en textuur te vinden. De jam wordt kort gekookt om zo veel mogelijk van de natuurlijke smaak en voedingswaarde te bewaren. Of de jam dan goed dik wordt (geleren) hangt af van de balans tussen suiker, pectine en zuur, en die verschilt per fruitsoort. Uitproberen dus hoeveel suiker en pectine erbij moet. De jam gaat in gesteriliseerde potten, krijgen een provisorisch etiket en gaan dan in de winkelkast-aan-huis, waar bezoekers en voorbijgangers een potje kunnen kopen. De prijs? €1,25 per 100ml. Dan hebben we in ieder geval het potje, de suiker en de arbeid eruit. Het kan nog niet helemaal uit, maar we hebben de smaak te pakken. 

7 maart 2025
6000 boompjes hebben we gepoot deze winter. En tóch nog niet klaar! Er moet door de nattigheid nog flink wat vervangen worden.
door Dagobert 20 februari 2025
Om weersextremen het hoofd te bieden zijn de mestkelders omgebouwd tot waterbuffer. We winnen daarmee ook warmte en spoelwater voor de wc. Drie vliegen in één klap!
door Jessica 12 februari 2025
Om het voedselbos een succes te maken heb je naast boeren ook creatieve ondernemers nodig die de oogst in pot, fles, winkel en op het bord zien te krijgen. Waar vinden we die, en hoe organiseren we de samenwerking?
door Ella van Kleunen 16 januari 2025
Sinds herfst 2024 werkt Stach drie dagen per week in het Voedselbos. Hij is er helemaal op z'n plek. Wat brengt hem hier?
door Jessica 9 december 2024
We zijn te gast bij de voedselboscast: Een podcast waarin de pioniers in voedselbosland vertellen over hun dromen, ideeën en dagelijkse praktijk.
door Maud 30 november 2024
Maanden al zijn we bezig met het weghalen van het worteldoek onder de bomenrijen. Hoe kwam het daar, en waarom al die moeite om het weg te halen?
door Ella 23 november 2024
Wilfried fietst elke vrijdagochtend vanuit Glanerbrug naar ons toe. Als hij niet elders aan het fietsen is.. Wat beweegt hem om zich in weer en wind in te zetten voor het voedselbos?
door Jessica 10 oktober 2024
Met al het werk in het voedselbos zou je bijna vergeten dat er ook nog een kwekerij in opbouw is. Hoe staat het daarmee?
6 juni 2024
Vanaf half mei is de honingbes rijp. Verstopt onder de blaadjes zie je 'm gauw over het hoofd. De vogels gelukkig ook.
Na de extreem natte winter is het toch gelukt om al het plantgoed de grond in te krijgen. En dan gaa
31 mei 2024
Na een extreem natte winter begint de zon te schijnen.. en de aanplant te groeien!
Meer berichten
Share by: