Vroege bes

jun 06, 2024

Druk bezig met de aanplant zou je bijna vergeten dat er al van alles geoogst kan worden. Net als vorig jaar plukken we ook deze lente weer vlierbloesem voor limonade en champagne. Ook van de seringen maken we siroop – en taart. Maar de bessenoogst komt ook steeds meer op gang.

Vorige zomer werden we overvallen door de zwarte bessen, die een paar maanden na aanplant al vol hingen. Dit jaar zijn we beter voorbereid, maar worden we half mei toch verrast door de honingbessen die volgens de boekjes pas in juni rijp zijn. De blauw bedauwde bessen hangen in trossen verstopt onder de bladeren – daardoor lijken de vogels ze over het hoofd te zien. Het is voor ons even zoeken naar het juiste oogstmoment: honingbessen moeten één tot twee weken aan de tak afrijpen nadat ze donkerblauw kleuren. De kunst is om ze eraf te halen voordat ze op de grond vallen. Proeven en plukken lijkt ons de beste methode. Al doende raken we meer bedreven.

Alles wordt gewogen en gekeurd. Wat opvalt is het grote verschil in opbrengst tussen de rijen. Waar we in de ene rij 400 gram van de planten halen, plukken we in een andere rij kilo’s bessen. Deels zal dat komen door de verschillen tussen de vier rassen die we hebben staan (Aurora, Boreal Beast, Boreal Beauty en Honey Bee). Het ene ras is productiever dan het andere, of net op een ander moment plukrijp. Maar standplaats zal ook een rol spelen: sommige rijen hebben meer wateroverlast gehad.  Ook wat smaak betreft zijn er verschillen: het ene ras is wat zuurder, het andere aromatischer of zoeter. De smaak doet denken aan een wat zure bosbes. Bij verwarming proef je een vleugje mango. 

De oogst verwerken we tot jam, sap en siroop, en een deel vriezen we in voor latere experimenten. Ook gooien we ze in de voedseldroger: dat is geen onmiddellijk succes. De sappige bessen doen er een eeuwigheid over om hun vocht af te geven. Al is het resultaat erg lekker: een friszuur rozijntje.

Het handmatig oogsten kost veel tijd en het vergt ervaring om perfect rijpe bessen te plukken. Op YouTube vinden we filmpjes van allerlei mechanische oplossingen. Van thuis omgebouwd handgereedschap waar je de struiken mee leegschudt tot enorme oogstmachines die langs de planten rijden en de bessen schoon in bakjes blazen. Ergens daartussenin lijkt ons wel wat. Nu nog een handige klusser die dit in elkaar wil knooien*. Zin an? Je weet ons te vinden! 


*Twents voor iets wat het midden houdt tussen knutselen en klooien

15 aug, 2024
Het oogsten is begonnen! Een jaar na de aanplant halen we al meer dan honderd kilo bessen van de Bongerd - en ook het grote fruit komt op gang.
06 jun, 2024
Vanaf half mei is de honingbes rijp. Verstopt onder de blaadjes zie je 'm gauw over het hoofd. De vogels gelukkig ook.
Na de extreem natte winter is het toch gelukt om al het plantgoed de grond in te krijgen. En dan gaa
31 mei, 2024
Na een extreem natte winter begint de zon te schijnen.. en de aanplant te groeien!
13 apr, 2024
Sinds april hebben we er twee krachten bij op de kwekerij: Ijverig, effectief, en oergezellig.
27 jan, 2024
Heel wat planten gingen al de grond in. De nattigheid zorgt voor vertraging. Daarom extra plantdagen In februari en maart
18 jan, 2024
Na twee jaar plannen maken ligt er nu een nieuw ontwerp-bestemmingsplan.
11 jan, 2024
Regen, regen, regen.. De beek treedt buiten haar oevers en de eenden zwemmen rond de jonge aanplant.
03 jan, 2024
Afgelopen november haalden Jessica's ouders met een crowdfunding-actie een enorm bedrag op.
22 dec, 2023
De historische esgrond vlakbij de beek moet een open karakter houden. Daar gaan onze paarden voor zorgen.
20 okt, 2023
Het ontwerp van het voedselbos is een flinke puzzel. Hoe krijgen we de juiste plant op de juiste plek?
Meer berichten
Share by: