Mooi da'j der bint!

5 september 2023

Foto's: Rebke Klokke,  Maud Aarts, Jessica van Bossum, Dagobert Bergmans

Het blijft ons bezighouden: Hoe versnellen we de overgang van grasland naar bosgrond? We willen zorgen voor de juiste omstandigheden, zodat de bomen en struiken zich goed kunnen vestigen. In het kale grasland hebben ze last van wind, te veel zon en van de groeikracht van het gras zelf.
Het is bekend dat bomen ook schimmels nodig hebben en die vind je niet of nauwelijks in het grasland. Maar eigenlijk weten we nog niet veel over de complexe processen die zich in de bodem afspelen. Het onderzoek naar die samenwerking tussen planten, schimmels, bacteriën en ander bodemleven staat nog in de kinderschoenen. De beste of snelste route van grasgrond naar bosbodem is onbekend. Dus proberen we verschillende dingen uit.

De meest ingrijpende methode is het grasland om te zetten door deze eenmalig mechanisch te bewerken. Daarmee vernietig je het gras. Afhankelijk van de samenstelling van de grasmat moet je dan achtereenvolgens maaien, dan ploegen en frezen. Vervolgens zaai je de grond in met een bodemverbeteraar zodat het bodemleven herstelt en het gras geen kans heeft om terug te komen. Dit hebben we gedaan voor een aantal percelen waar komende winter bomen worden aangeplant. We experimenteren daar met een mix van rogge, haver, lupine, kaasjeskruid, phacelia, bladmosterd en nog meer. Daarover in volgende nieuwsbrieven meer. 

Welke methodes zijn er als je het gras laat staan? Geduld natuurlijk, ‘total utter neglect’.

Er verschijnen vanzelf bomen als je níets doet, maar dat duurt ons te lang. We willen dat proces een handje helpen. Afgelopen winter hebben we op een aantal plekken zelf inheemse bomen aangeplant: Deze pioniers brengen het bodemleven op gang en bieden later beschutting aan de voedselbomen. We gaven elk boompje een stuk karton met houtsnippers om het gras even op achterstand te zetten en de wortels van de boom de kans te geven zich te settelen. Ook in delen van de houtwallen gebruikten we karton en snippers en we zien nu al dat die boompjes het beter doen dan de boompjes die geen karton en snippers kregen. In de Bongerd, waar de fruitbomen direct in het gras geplant zijn, gebruiken we geen karton maar worteldoek met houtsnippers.

Die fruitbomen en -struiken zijn goed aangeslagen, maar waren enkele maanden bijna onzichtbaar in een veld van hoog gras en kruiden. Kweekgras en melganzenvoet groeiden brutaal dóór het worteldoek heen. En ook andere kruiden, zoals ridderzuring, distels, bijvoet en herderstasje, doen het in de ruimtes tussen de rijen goed. Iedereen víndt wat van die overwoekerde aanblik: de buren, de deskundigen op twitter en facebook en… wij ook. Grappig hoezeer dat ingebakken zit in onze cultuur. We hadden het voornemen hier tussen alle rijen graspaden te maaien, ‘netjes’ te houden. Maar tijdens de droge, hete weken van mei en juni 2023 waren we ineens best enthousiast over de schaduw die de weelderige, ruige begroeiing bood aan de kwetsbare aanplant; Op de stukken waar geen hoog (on)kruid stond verbrandden de nieuwelingen. We besloten alleen de hoofdpaden te maaien en het onkruid van de positieve kant te bekijken. 

Ook de ruigtekruiden zijn immers pioniers, die gratis en voor niks werken aan een gezond bodemleven en een goede bodemstructuur. Zo maakt ridderzuring met haar lange wortels de grond los. Net als brandnetel en smeerwortel haalt deze plant mineralen diep uit de bodem, die, als het blad bovengronds verteerd is, weer voeding levert voor andere planten. Ook bij het vasthouden van water spelen ruigtekruiden een rol. Meer daarover lees je hier. Hoe meer we ontdekken over deze kruiden, hoe meer onze blik op onkruid en verwildering verandert: Mooi da’j der bint!

We proberen ook om andere soorten planten in het gras te mengen tussen de fruitrijen. Twee lange rijen asperges, aardbeien, een rijtje aardperen en mierikswortel. Allemaal eetbare vaste planten. Het is spannend hoe deze zich gaan ontwikkelen in het ruige gras; We moeten in het voorjaar misschien hier en daar nog een handje extra helpen om te kunnen oogsten. We hebben ook stroken ingezaaid met zonnebloemen, met klaver en een paar rijen met een mix van groentes en kruiden. Op sommige stukken is dat fantastisch gelukt, zie je dille, koriander en prachtige amarant. Op andere stukken kwamen het kweekgras en de distels snel terug. Het levert dus niet meteen een bloemenweide op of verkoopbare oogst. Maar onder de grond doen al die planten hun werk. En bovengronds trekken de bloemen veel insecten en vogeltjes aan. En ja, wij vinden dat ook een vrolijke vertoning. 

7 maart 2025
6000 boompjes hebben we gepoot deze winter. En tóch nog niet klaar! Er moet door de nattigheid nog flink wat vervangen worden.
door Dagobert 20 februari 2025
Om weersextremen het hoofd te bieden zijn de mestkelders omgebouwd tot waterbuffer. We winnen daarmee ook warmte en spoelwater voor de wc. Drie vliegen in één klap!
door Jessica 12 februari 2025
Om het voedselbos een succes te maken heb je naast boeren ook creatieve ondernemers nodig die de oogst in pot, fles, winkel en op het bord zien te krijgen. Waar vinden we die, en hoe organiseren we de samenwerking?
door Ella van Kleunen 16 januari 2025
Sinds herfst 2024 werkt Stach drie dagen per week in het Voedselbos. Hij is er helemaal op z'n plek. Wat brengt hem hier?
door Jessica 9 december 2024
We zijn te gast bij de voedselboscast: Een podcast waarin de pioniers in voedselbosland vertellen over hun dromen, ideeën en dagelijkse praktijk.
door Maud 30 november 2024
Maanden al zijn we bezig met het weghalen van het worteldoek onder de bomenrijen. Hoe kwam het daar, en waarom al die moeite om het weg te halen?
door Ella 23 november 2024
Wilfried fietst elke vrijdagochtend vanuit Glanerbrug naar ons toe. Als hij niet elders aan het fietsen is.. Wat beweegt hem om zich in weer en wind in te zetten voor het voedselbos?
door Jessica 10 oktober 2024
Met al het werk in het voedselbos zou je bijna vergeten dat er ook nog een kwekerij in opbouw is. Hoe staat het daarmee?
15 augustus 2024
Het oogsten is begonnen! Een jaar na de aanplant halen we al meer dan honderd kilo bessen van de Bongerd - en ook het grote fruit komt op gang.
6 juni 2024
Vanaf half mei is de honingbes rijp. Verstopt onder de blaadjes zie je 'm gauw over het hoofd. De vogels gelukkig ook.
Meer berichten
Share by: