Pioniers

2 maart 2023

Foto's: Rebke Klokke , Jessica van Bossum, Maud Aarts en Dagobert Bergmans

Het is winter, de natuur is in rust. De ideale tijd om bomen te planten! Tussen december en maart plantten we er, samen met zo'n 30 vrijwilligers en bijna 300 schoolkinderen, een slordige 5000. Daarvan kwam het merendeel terecht in de hagen en houtwallen. De overige 1500 zijn pioniers, die de weg moeten voorbereiden voor de vrucht- en notenbomen die de komende jaren een plekje gaan krijgen in het voedselbos.


Pioniers zijn snelgroeiende bomen en struiken die weinig eisen stellen aan de bodem, en in de natuur als eerste komen aanwaaien op braakliggende stukken grond. Denk aan de wilg, berk, els, populier, es en kornoelje. Ze helpen schimmels op gang die samenwerken met boomwortels (mycorrhizae).Hun herfstblad vormt straks een mooie strooisellaag die helpt vocht vast te houden en het bodemleven te voeden. Verder zorgen pioniers voor beschutting tegen zon en wind voor de volgende aanplant. Na een aantal jaar, als ze hun taak als wegvoorbereider vervuld hebben, oogsten we de deze bomen voor het hout, of laten we ze in het bos om daar afgebroken en gerecycled te worden. 

Om de drie meter kwam een boompje. Daaromheen een stuk karton met houtsnippers erop.

Die houtsnippers, over van onderhoudswerkzaamheden van Landschap Overijssel, houden het karton op z'n plek, en het gras eronder, in ieder geval tot de boompjes groot genoeg zijn om de concurrentie aan te kunnen. De snippers zijn voer voor het bodemleven, vooral voor de schimmels die we zo graag in onze bodem willen. Ook houdt dit dekje vocht in de bodem. Een boel werk, maar dan heb je ook wat..

Na een paar dagen hard werken hadden we een goedlopend systeem voor al die stappen. Klaar voor het inroepen van de hulptroepen! Daarvoor organiseerden we drie plantweekenden. In totaal 30 mensen kwamen helpen, soms in de stromende regen. 's Avonds, na gedane arbeid, samen aan de dis. Het voelde als een feestje, Ook  buren hielpen mee, met noeste arbeid en  met koffie. We zijn erg dankbaar.

Na de laatste plantdag stak de wind op. Twee bomen langs de Glanerbrugstraat waaiden om. Wij vlogen het veld op om hier en daar wegvliegend karton te vangen en meer houtsnippers rond te rijden. De eerste storm hebben de boompjes overleefd. Nu de hazen en reeën nog..

7 maart 2025
6000 boompjes hebben we gepoot deze winter. En tóch nog niet klaar! Er moet door de nattigheid nog flink wat vervangen worden.
door Dagobert 20 februari 2025
Om weersextremen het hoofd te bieden zijn de mestkelders omgebouwd tot waterbuffer. We winnen daarmee ook warmte en spoelwater voor de wc. Drie vliegen in één klap!
door Jessica 12 februari 2025
Om het voedselbos een succes te maken heb je naast boeren ook creatieve ondernemers nodig die de oogst in pot, fles, winkel en op het bord zien te krijgen. Waar vinden we die, en hoe organiseren we de samenwerking?
door Ella van Kleunen 16 januari 2025
Sinds herfst 2024 werkt Stach drie dagen per week in het Voedselbos. Hij is er helemaal op z'n plek. Wat brengt hem hier?
door Jessica 9 december 2024
We zijn te gast bij de voedselboscast: Een podcast waarin de pioniers in voedselbosland vertellen over hun dromen, ideeën en dagelijkse praktijk.
door Maud 30 november 2024
Maanden al zijn we bezig met het weghalen van het worteldoek onder de bomenrijen. Hoe kwam het daar, en waarom al die moeite om het weg te halen?
door Ella 23 november 2024
Wilfried fietst elke vrijdagochtend vanuit Glanerbrug naar ons toe. Als hij niet elders aan het fietsen is.. Wat beweegt hem om zich in weer en wind in te zetten voor het voedselbos?
door Jessica 10 oktober 2024
Met al het werk in het voedselbos zou je bijna vergeten dat er ook nog een kwekerij in opbouw is. Hoe staat het daarmee?
15 augustus 2024
Het oogsten is begonnen! Een jaar na de aanplant halen we al meer dan honderd kilo bessen van de Bongerd - en ook het grote fruit komt op gang.
6 juni 2024
Vanaf half mei is de honingbes rijp. Verstopt onder de blaadjes zie je 'm gauw over het hoofd. De vogels gelukkig ook.
Meer berichten