mrt 16, 2023
Foto's: Jessica van Bossum, Maud Aarts en Dagobert Bergmans
Je ziet het nog niet op bovenstaande foto, maar hier is een rijkbloeiende struweelhaag aangeplant.
Geheel in de Twentse traditie op een walletje. Het is een van de enige 'regels' bij het aanplanten van een voedselbos: begin met de hagen en houtwallen. Waarom? Fruit- en notenbomen hebben beschutting nodig. Tegen wind en zon. Maar ook: hagen zijn goede schuilplekjes voor vogels en insecten die helpen om plagen onder controle te houden. En, ook niet onbelangrijk, ze zorgen voor een aantrekkelijke rand en een beetje privacy. Niet iedereen wil aankijken tegen de woekerende ruigtekruiden die de eerste jaren welig tieren tussen de kersverse aanplant.
Aan de slag dus, met die hagen. We zochten de wat sneller groeiende soorten bij elkaar, die tegen een stootje kunnen en in de omgeving passen. Struweelhagen en houtwallen maken al honderden jaren deel uit van het Twentse landschap, en bij die traditie sluiten we graag aan. Met advies van
Hoopheggen en
Landschap Overijssel
kwamen we tot een mooie lijst van inheemse soorten, die het goed doen op onze zandgronden en bovendien goed zijn voor de lokale vogels en insecten: onder andere meidoorn, wegedoorn, vuilboom, wilde appel en peer, kers, lijsterbes en roos. Een deel van de haag bestaat uit voederplanten voor de paarden, die zo én een gezonde aanvulling op hun gras en hooi-dieet hebben, én ons snoeiwerk uit handen gaan nemen. Win-win!
Het was, zo laat in het seizoen, wel even speuren naar inheems plantgoed. Lex van Heg en Landschap was daarbij onmisbaar. Dat waren ook de vrijwilligers : Tijdens een plantweekend half februari stonden zij, ondanks de regen, stoer in het veld om de 3500 boompjes de grond in te krijgen. Hoopheggen hielp met financiering en het vinden van helpende handen voor de aanplant.
Inmiddels zijn de iele stengels uitgelopen tot kleine struikjes, die door terugsnoeien gaan uitgroeien tot ondoordringbare prikkelhaag. Als die ook nog de hazen buiten kon houden..