WUNDER: Wetenschappers in het voedselbos

9 mei 2023

Tijdens de droogte van de afgelopen zomers viel het professor Su op: voedselbos Ketelbroek, (zie afbeelding) bleef groen en sappig, terwijl de omliggende graslanden en akkers verdorden. Hoe kan dat, vroeg hij zich af? Immers: hoe meer bladoppervlak, hoe meer verdamping, hoe meer watertekort, zo gaat de gangbare gedachte.

Vanuit de logica van het voedselbos is dit plaatje geen verrassing: meer begroeiing is meer schaduw, en dus een lagere (bodem)temperatuur. Het rijke bodemleven houdt meer water vast, en schimmels maken dit water beschikbaar voor bomen en planten. Maar: wetenschappelijk bewijs voor deze boerenwijsheid is  nog niet voorhanden.  Daar gaat Prof. Su met een team onderzoekers en studenten aan de Universiteit Twente verandering in brengen: samen met andere universiteiten onderzoeken ze in het WUNDER-project hoe het precies zit met voedselbossen en droogte, in vergelijking met andere landbouwsystemen. 

Ons voedselbos is een van de locaties waar de Universiteit van Twente vijf jaar lang gegevens gaat verzamelen. Daarvoor zijn er vijf weerstations geplaatst, en sensoren die de bodemtemperatuur en -vochtigheid meten. Om de paar weken vliegt een drone over, die de hoogtegroei, temperatuur, bladoppervlak en fotosynthese meet. En daarnaast komen studenten op de grond metingen doen naar plantengroei.

De gegevens worden, samen met satelliet- en dronebeelden, gebruikt om een beeld te vormen van de bladgroei, het microklimaat in het voedselbos, en de verdamping. Mooi dat we op deze manier bij kunnen dragen aan meer kennis over landbouw in een veranderend klimaat. En als boer zijn we heel blij dat we de vochthuishouding van onze bodem gepresenteerd krijgen op een computerscherm. Zo kunnen we de dorst van onze jonge aanplant lessen wanneer dat écht nodig is.

7 maart 2025
6000 boompjes hebben we gepoot deze winter. En tóch nog niet klaar! Er moet door de nattigheid nog flink wat vervangen worden.
door Dagobert 20 februari 2025
Om weersextremen het hoofd te bieden zijn de mestkelders omgebouwd tot waterbuffer. We winnen daarmee ook warmte en spoelwater voor de wc. Drie vliegen in één klap!
door Jessica 12 februari 2025
Om het voedselbos een succes te maken heb je naast boeren ook creatieve ondernemers nodig die de oogst in pot, fles, winkel en op het bord zien te krijgen. Waar vinden we die, en hoe organiseren we de samenwerking?
door Ella van Kleunen 16 januari 2025
Sinds herfst 2024 werkt Stach drie dagen per week in het Voedselbos. Hij is er helemaal op z'n plek. Wat brengt hem hier?
door Jessica 9 december 2024
We zijn te gast bij de voedselboscast: Een podcast waarin de pioniers in voedselbosland vertellen over hun dromen, ideeën en dagelijkse praktijk.
door Maud 30 november 2024
Maanden al zijn we bezig met het weghalen van het worteldoek onder de bomenrijen. Hoe kwam het daar, en waarom al die moeite om het weg te halen?
door Ella 23 november 2024
Wilfried fietst elke vrijdagochtend vanuit Glanerbrug naar ons toe. Als hij niet elders aan het fietsen is.. Wat beweegt hem om zich in weer en wind in te zetten voor het voedselbos?
door Jessica 10 oktober 2024
Met al het werk in het voedselbos zou je bijna vergeten dat er ook nog een kwekerij in opbouw is. Hoe staat het daarmee?
15 augustus 2024
Het oogsten is begonnen! Een jaar na de aanplant halen we al meer dan honderd kilo bessen van de Bongerd - en ook het grote fruit komt op gang.
6 juni 2024
Vanaf half mei is de honingbes rijp. Verstopt onder de blaadjes zie je 'm gauw over het hoofd. De vogels gelukkig ook.
Meer berichten