WUNDER: Wetenschappers in het voedselbos

mei 09, 2023

Tijdens de droogte van de afgelopen zomers viel het professor Su op: voedselbos Ketelbroek, (zie afbeelding) bleef groen en sappig, terwijl de omliggende graslanden en akkers verdorden. Hoe kan dat, vroeg hij zich af? Immers: hoe meer bladoppervlak, hoe meer verdamping, hoe meer watertekort, zo gaat de gangbare gedachte.

Vanuit de logica van het voedselbos is dit plaatje geen verrassing: meer begroeiing is meer schaduw, en dus een lagere (bodem)temperatuur. Het rijke bodemleven houdt meer water vast, en schimmels maken dit water beschikbaar voor bomen en planten. Maar: wetenschappelijk bewijs voor deze boerenwijsheid is  nog niet voorhanden.  Daar gaat Prof. Su met een team onderzoekers en studenten aan de Universiteit Twente verandering in brengen: samen met andere universiteiten onderzoeken ze in het WUNDER-project hoe het precies zit met voedselbossen en droogte, in vergelijking met andere landbouwsystemen. 

Ons voedselbos is een van de locaties waar de Universiteit van Twente vijf jaar lang gegevens gaat verzamelen. Daarvoor zijn er vijf weerstations geplaatst, en sensoren die de bodemtemperatuur en -vochtigheid meten. Om de paar weken vliegt een drone over, die de hoogtegroei, temperatuur, bladoppervlak en fotosynthese meet. En daarnaast komen studenten op de grond metingen doen naar plantengroei.

De gegevens worden, samen met satelliet- en dronebeelden, gebruikt om een beeld te vormen van de bladgroei, het microklimaat in het voedselbos, en de verdamping. Mooi dat we op deze manier bij kunnen dragen aan meer kennis over landbouw in een veranderend klimaat. En als boer zijn we heel blij dat we de vochthuishouding van onze bodem gepresenteerd krijgen op een computerscherm. Zo kunnen we de dorst van onze jonge aanplant lessen wanneer dat écht nodig is.

15 aug, 2024
Het oogsten is begonnen! Een jaar na de aanplant halen we al meer dan honderd kilo bessen van de Bongerd - en ook het grote fruit komt op gang.
06 jun, 2024
Vanaf half mei is de honingbes rijp. Verstopt onder de blaadjes zie je 'm gauw over het hoofd. De vogels gelukkig ook.
Na de extreem natte winter is het toch gelukt om al het plantgoed de grond in te krijgen. En dan gaa
31 mei, 2024
Na een extreem natte winter begint de zon te schijnen.. en de aanplant te groeien!
13 apr, 2024
Sinds april hebben we er twee krachten bij op de kwekerij: Ijverig, effectief, en oergezellig.
27 jan, 2024
Heel wat planten gingen al de grond in. De nattigheid zorgt voor vertraging. Daarom extra plantdagen In februari en maart
18 jan, 2024
Na twee jaar plannen maken ligt er nu een nieuw ontwerp-bestemmingsplan.
11 jan, 2024
Regen, regen, regen.. De beek treedt buiten haar oevers en de eenden zwemmen rond de jonge aanplant.
03 jan, 2024
Afgelopen november haalden Jessica's ouders met een crowdfunding-actie een enorm bedrag op.
22 dec, 2023
De historische esgrond vlakbij de beek moet een open karakter houden. Daar gaan onze paarden voor zorgen.
20 okt, 2023
Het ontwerp van het voedselbos is een flinke puzzel. Hoe krijgen we de juiste plant op de juiste plek?
Meer berichten
Share by: