Woekeraars

31 augustus 2022

We zijn in het voedselbos enorm fan van planten. Hoe meer, hoe beter. Nou ja, er zijn uitzonderingen. Invasieve planten, die zo sterk groeien dat ze andere planten dreigen te verdringen, zijn we liever kwijt dan rijk. Vaak zijn dit planten die hier niet vandaan komen, maar het zo naar hun zin hebben op een bepaalde plek, ongehinderd door de natuurlijke vijanden uit hun thuisland, dat ze de boel overnemen. Daarbij verdwijnen inheemse planten, insecten en andere dieren die daarvan afhankelijk zijn.

Een bekend voorbeeld is de Japanse duizendknoop (Fallopia japonica). Die is aan de rand van onze percelen, aan de beekoever, in grote aantallen te vinden. Hierboven zie je 'm in bloei, op de Duitse oever. De Japanse duizendknoop is twee eeuwen geleden als sierplant uit Japan naar Nederland gebracht, en heeft zich langzaam over het hele land verspreid. Vooral op verstoorde gronden legt de lokale flora het vaak af tegen deze ijzersterke groeier. In stedelijk gebied bedreigt hij met zijn woekerend wortelstelsel ondergrondse kabels, bestrating en funderingen van huizen. Eén klein stukje wortel groeit in een mum van tijd uit tot een nieuwe plant. Bestrijding is bijna niet te doen: uitgraven lijkt vooral tot hernieuwde groei te leiden. Er zijn gemengde ervaringen met wroetende varkens, die de plant rauw zouden lusten. De laatste ontwikkelingen zijn ondergrondse bevriezing, en het uitzetten van een uit Japan afkomstige bladvlo.

Het Waterschap begint binnenkort aan de herinrichting van de beek; reden om extra alert op te zijn dat er geen plantmateriaal over ons land verspreid raakt. In de tussentijd luidt het motto: "If you can't beat it, eat it". In de lente zijn er volop scheuten te plukken, die smaken naar rabarber en ook zo verwerkt kunnen worden.


Nog een beruchte invasieve exoot is de Reuzenbereklauw (Heracleum mantegazzianum), een  enorme plant uit Siberië die wel drie meter hoog kan worden. Niet te verwarren met de veel kleinere inheemse berenklauw  (Heracleum sphondylium), die we graag zien in ons voedselbos om z'n smakelijke stengels en aromatische zaden.

De reuzenberenklauw groeit graag op verstoorde gronden en slootkanten. Ook bij ons staat hij in groten getale langs de watergangen, waar hij andere begroeiing verdringt. Nog een reden om er vanaf te willen is dat deze plant brandwonden kan veroorzaken bij aanraking. De zaden blijven tot zeven jaar kiemkrachtig. We proberen 'm weg te krijgen door drie of vier keer per jaar te maaien en de bloemen weg te halen. Maud is  daar alvast mee begonnen. De reuzenbereklauw kan niet tegen schaduw, dus als het bos eenmaal staat blijft hij hopelijk weg.


Dan is er de Amerikaanse vogelkers (Prunus serotina). Niet zo'n beproeving als de vorige twee, maar toch zien we 'm liever gaan, zodat andere planten en dieren meer kans krijgen. Doe je niks, dan heb je zo een bos vol: Vogels zijn dol op de besjes, en verspreiden zo het zaad over grote afstanden. In plaats van dit boompje planten we straks de inheemse vogelkers (Prunus padus) en andere planten uit de Prunusfamilie (Prunus), waar ook de kers, de abrikoos en de amandel bij horen.

Nog een plant waar we de handen vol aan hebben is de braam (Rubus fruticosus). Overal waar de slingerende takken de grond raken wortelt deze inheemse woekeraar. Bramen maken het door hun scherpe stekels lastig om in het bos te werken, en overwoekeren andere planten in de onderbegroeiing. Er zijn in Nederland wel 190 braamsoorten geteld; veel daarvan doen het goed op stikstofrijke plekken en verzuurde bodems, zoals aan de rand van landbouwpercelen. Op ons land werd hij in toom gehouden door het maaien van de weilanden. Nu we daarmee zijn gestopt rukt de braam vanuit de randen op. We hebben al heel wat uren besteed aan het uittrekken om verdere verspreiding te voorkomen. De hop helpt hier en daar een handje: deze klimmer overwoekert soms de woekeraar.


In de randen mag de braam blijven. Met zijn stekels en smakelijke vruchtjes biedt hij een ideale plek aan vogels, en ook de insecten doen zich er tegoed aan. In de nazomer doen wij dat ook. Ze smaken verrukkelijk!

7 maart 2025
6000 boompjes hebben we gepoot deze winter. En tóch nog niet klaar! Er moet door de nattigheid nog flink wat vervangen worden.
door Dagobert 20 februari 2025
Om weersextremen het hoofd te bieden zijn de mestkelders omgebouwd tot waterbuffer. We winnen daarmee ook warmte en spoelwater voor de wc. Drie vliegen in één klap!
door Jessica 12 februari 2025
Om het voedselbos een succes te maken heb je naast boeren ook creatieve ondernemers nodig die de oogst in pot, fles, winkel en op het bord zien te krijgen. Waar vinden we die, en hoe organiseren we de samenwerking?
door Ella van Kleunen 16 januari 2025
Sinds herfst 2024 werkt Stach drie dagen per week in het Voedselbos. Hij is er helemaal op z'n plek. Wat brengt hem hier?
door Jessica 9 december 2024
We zijn te gast bij de voedselboscast: Een podcast waarin de pioniers in voedselbosland vertellen over hun dromen, ideeën en dagelijkse praktijk.
door Maud 30 november 2024
Maanden al zijn we bezig met het weghalen van het worteldoek onder de bomenrijen. Hoe kwam het daar, en waarom al die moeite om het weg te halen?
door Ella 23 november 2024
Wilfried fietst elke vrijdagochtend vanuit Glanerbrug naar ons toe. Als hij niet elders aan het fietsen is.. Wat beweegt hem om zich in weer en wind in te zetten voor het voedselbos?
door Jessica 10 oktober 2024
Met al het werk in het voedselbos zou je bijna vergeten dat er ook nog een kwekerij in opbouw is. Hoe staat het daarmee?
15 augustus 2024
Het oogsten is begonnen! Een jaar na de aanplant halen we al meer dan honderd kilo bessen van de Bongerd - en ook het grote fruit komt op gang.
6 juni 2024
Vanaf half mei is de honingbes rijp. Verstopt onder de blaadjes zie je 'm gauw over het hoofd. De vogels gelukkig ook.
Meer berichten