Wat doen we met al dat gras?

21 juni 2022

Bij een melkveehouderij hoort grasland. Zonder begrazing of maaien verwordt dat grasland rondom de boerderij al gauw tot een mooie prairie. Begin juni bevinden we ons in een zee van borsthoog gras, waar de kinderen eindeloos verstoppertje in spelen en de hond zoekraakt. Bij het waden door deze prairie kun je zomaar een ree opschrikken, of een hazenfamilie. Vlinders en andere insecten vinden hier voedsel, beschutting en een kraamkamer.

Hoe hoger het gras komt, hoe beter je het effect kunt zien van de verschillende gras- en kruidenmixen die Jan, onze voorganger, had ingezaaid. Voor het overgrote deel Engels raaigras: donkergroen, snelgroeiend, productief, rijk in suikers en eiwit - de favoriet van de melkveehouder. Daartussen hier en daar glanshaver, zachte en ijle dravik, kropaar en gestreepte witbol. Jan had ook geëxperimenteerd met kruidenrijke stroken, waarin onder andere klaver, karwij, wilde rammenas en smalle weegbree in bloei komen. De lokale grasclub komt kijken wat dit met de bodem doet.

Maar hoe kom je van al dat grasland tot een voedselbos? Onze buurboeren hebben allemaal een mening (maaien!). We duiken de boekjes in, waar we lezen hoe je van een monocultuur van Engels raaigras naar kruidenrijk grasland kunt komen (selectief maaien, verarmen, kruiden inzaaien). Maar dat is wat anders dan omzetten naar bos. In de voedselboswereld zijn de meningen verdeeld: Maaien stimuleert de groei van het gras, en dat wil je niet. Maar planten in een vervilte grasmat is  geen lolletje. En we zitten ook niet te wachten op meer graszaden.

We kiezen voor maaien. Het gras is nog maar weinig waard, want zodra het in de bloei komt gaat de voedingswaarde naar beneden. Jan helpt ons om een afnemer te vinden, een handelaar in paardenvoer. Het weer werkte mee en na het maaien en keren wordt alles in keurige balen bij elkaar gebonden en opgehaald. Nu kijken we weer uit op een keurig gazon van bijna 20 hectare, waar de ooievaars, reigers en roofvogels zich tegoed doen aan de blootgestelde beestjes.

Op naar het volgende vraagstuk.

15 augustus 2024
Het oogsten is begonnen! Een jaar na de aanplant halen we al meer dan honderd kilo bessen van de Bongerd - en ook het grote fruit komt op gang.
6 juni 2024
Vanaf half mei is de honingbes rijp. Verstopt onder de blaadjes zie je 'm gauw over het hoofd. De vogels gelukkig ook.
Na de extreem natte winter is het toch gelukt om al het plantgoed de grond in te krijgen. En dan gaa
31 mei 2024
Na een extreem natte winter begint de zon te schijnen.. en de aanplant te groeien!
13 april 2024
Sinds april hebben we er twee krachten bij op de kwekerij: Ijverig, effectief, en oergezellig.
27 januari 2024
Heel wat planten gingen al de grond in. De nattigheid zorgt voor vertraging. Daarom extra plantdagen In februari en maart
18 januari 2024
Na twee jaar plannen maken ligt er nu een nieuw ontwerp-bestemmingsplan.
11 januari 2024
Regen, regen, regen.. De beek treedt buiten haar oevers en de eenden zwemmen rond de jonge aanplant.
3 januari 2024
Afgelopen november haalden Jessica's ouders met een crowdfunding-actie een enorm bedrag op.
22 december 2023
De historische esgrond vlakbij de beek moet een open karakter houden. Daar gaan onze paarden voor zorgen.
20 oktober 2023
Het ontwerp van het voedselbos is een flinke puzzel. Hoe krijgen we de juiste plant op de juiste plek?
Meer berichten
Share by: