Wat doen we met al dat gras?

21 juni 2022

Bij een melkveehouderij hoort grasland. Zonder begrazing of maaien verwordt dat grasland rondom de boerderij al gauw tot een mooie prairie. Begin juni bevinden we ons in een zee van borsthoog gras, waar de kinderen eindeloos verstoppertje in spelen en de hond zoekraakt. Bij het waden door deze prairie kun je zomaar een ree opschrikken, of een hazenfamilie. Vlinders en andere insecten vinden hier voedsel, beschutting en een kraamkamer.

Hoe hoger het gras komt, hoe beter je het effect kunt zien van de verschillende gras- en kruidenmixen die Jan, onze voorganger, had ingezaaid. Voor het overgrote deel Engels raaigras: donkergroen, snelgroeiend, productief, rijk in suikers en eiwit - de favoriet van de melkveehouder. Daartussen hier en daar glanshaver, zachte en ijle dravik, kropaar en gestreepte witbol. Jan had ook geëxperimenteerd met kruidenrijke stroken, waarin onder andere klaver, karwij, wilde rammenas en smalle weegbree in bloei komen. De lokale grasclub komt kijken wat dit met de bodem doet.

Maar hoe kom je van al dat grasland tot een voedselbos? Onze buurboeren hebben allemaal een mening (maaien!). We duiken de boekjes in, waar we lezen hoe je van een monocultuur van Engels raaigras naar kruidenrijk grasland kunt komen (selectief maaien, verarmen, kruiden inzaaien). Maar dat is wat anders dan omzetten naar bos. In de voedselboswereld zijn de meningen verdeeld: Maaien stimuleert de groei van het gras, en dat wil je niet. Maar planten in een vervilte grasmat is  geen lolletje. En we zitten ook niet te wachten op meer graszaden.

We kiezen voor maaien. Het gras is nog maar weinig waard, want zodra het in de bloei komt gaat de voedingswaarde naar beneden. Jan helpt ons om een afnemer te vinden, een handelaar in paardenvoer. Het weer werkte mee en na het maaien en keren wordt alles in keurige balen bij elkaar gebonden en opgehaald. Nu kijken we weer uit op een keurig gazon van bijna 20 hectare, waar de ooievaars, reigers en roofvogels zich tegoed doen aan de blootgestelde beestjes.

Op naar het volgende vraagstuk.

7 maart 2025
6000 boompjes hebben we gepoot deze winter. En tóch nog niet klaar! Er moet door de nattigheid nog flink wat vervangen worden.
door Dagobert 20 februari 2025
Om weersextremen het hoofd te bieden zijn de mestkelders omgebouwd tot waterbuffer. We winnen daarmee ook warmte en spoelwater voor de wc. Drie vliegen in één klap!
door Jessica 12 februari 2025
Om het voedselbos een succes te maken heb je naast boeren ook creatieve ondernemers nodig die de oogst in pot, fles, winkel en op het bord zien te krijgen. Waar vinden we die, en hoe organiseren we de samenwerking?
door Ella van Kleunen 16 januari 2025
Sinds herfst 2024 werkt Stach drie dagen per week in het Voedselbos. Hij is er helemaal op z'n plek. Wat brengt hem hier?
door Jessica 9 december 2024
We zijn te gast bij de voedselboscast: Een podcast waarin de pioniers in voedselbosland vertellen over hun dromen, ideeën en dagelijkse praktijk.
door Maud 30 november 2024
Maanden al zijn we bezig met het weghalen van het worteldoek onder de bomenrijen. Hoe kwam het daar, en waarom al die moeite om het weg te halen?
door Ella 23 november 2024
Wilfried fietst elke vrijdagochtend vanuit Glanerbrug naar ons toe. Als hij niet elders aan het fietsen is.. Wat beweegt hem om zich in weer en wind in te zetten voor het voedselbos?
door Jessica 10 oktober 2024
Met al het werk in het voedselbos zou je bijna vergeten dat er ook nog een kwekerij in opbouw is. Hoe staat het daarmee?
15 augustus 2024
Het oogsten is begonnen! Een jaar na de aanplant halen we al meer dan honderd kilo bessen van de Bongerd - en ook het grote fruit komt op gang.
6 juni 2024
Vanaf half mei is de honingbes rijp. Verstopt onder de blaadjes zie je 'm gauw over het hoofd. De vogels gelukkig ook.
Meer berichten