Meten is weten

3 juni 2022

De afgelopen maanden hebben we verschillende onderzoeken laten uitvoeren op het land. We wilden daarmee meer inzicht krijgen in de vele aspecten die van invloed zijn op de aanleg van het voedselbos. Iedere boom of struik heeft namelijk zijn eigen voorkeuren als het gaat om 

zonlicht, vocht, voedingsstoffen, beschutting en worteldiepte. Voordat we aan het ontwerp beginnen willen we dus een beter begrip van de vorm en toestand van de bodem en de waterhuishouding. Zo kunnen we beter bepalen welke planten waar moeten komen. 

Daarnaast wilden we een beter beeld krijgen van de ecologie. Wat groeit, kruipt, scharrelt en vliegt er zoal rond in het gebied? En wat vertelt dat ons over de groeiomstandigheden,  zoals het microklimaat op verschillende plekken en de toestand van de bodem? Deze informatie is ook een nulmeting van de biodiversiteit, zodat we na een aantal jaar kunnen bekijken wat  de impact van het voedselbos is op die biodiversiteit.


Om al deze inzichten te krijgen hebben we grondboringen gedaan, peilbuizen geplaatst om de grondwaterstand bij te houden, en hebben we over het land gelopen met ecohydrologen, landschapsontwerpers, een ecoloog en voedselbosexperts. We zijn ook in de historie van het landschap en de omgeving gedoken, om recht te kunnen doen aan de inrichting en beplanting die horen bij de geschiedenis van dit gebied. 


Wat we geleerd hebben delen we graag met jullie in volgende berichten.

7 maart 2025
6000 boompjes hebben we gepoot deze winter. En tóch nog niet klaar! Er moet door de nattigheid nog flink wat vervangen worden.
door Dagobert 20 februari 2025
Om weersextremen het hoofd te bieden zijn de mestkelders omgebouwd tot waterbuffer. We winnen daarmee ook warmte en spoelwater voor de wc. Drie vliegen in één klap!
door Jessica 12 februari 2025
Om het voedselbos een succes te maken heb je naast boeren ook creatieve ondernemers nodig die de oogst in pot, fles, winkel en op het bord zien te krijgen. Waar vinden we die, en hoe organiseren we de samenwerking?
door Ella van Kleunen 16 januari 2025
Sinds herfst 2024 werkt Stach drie dagen per week in het Voedselbos. Hij is er helemaal op z'n plek. Wat brengt hem hier?
door Jessica 9 december 2024
We zijn te gast bij de voedselboscast: Een podcast waarin de pioniers in voedselbosland vertellen over hun dromen, ideeën en dagelijkse praktijk.
door Maud 30 november 2024
Maanden al zijn we bezig met het weghalen van het worteldoek onder de bomenrijen. Hoe kwam het daar, en waarom al die moeite om het weg te halen?
door Ella 23 november 2024
Wilfried fietst elke vrijdagochtend vanuit Glanerbrug naar ons toe. Als hij niet elders aan het fietsen is.. Wat beweegt hem om zich in weer en wind in te zetten voor het voedselbos?
door Jessica 10 oktober 2024
Met al het werk in het voedselbos zou je bijna vergeten dat er ook nog een kwekerij in opbouw is. Hoe staat het daarmee?
15 augustus 2024
Het oogsten is begonnen! Een jaar na de aanplant halen we al meer dan honderd kilo bessen van de Bongerd - en ook het grote fruit komt op gang.
6 juni 2024
Vanaf half mei is de honingbes rijp. Verstopt onder de blaadjes zie je 'm gauw over het hoofd. De vogels gelukkig ook.
Meer berichten
Share by: