3 juni 2022
De afgelopen maanden hebben we verschillende onderzoeken laten uitvoeren op het land. We wilden daarmee meer inzicht krijgen in de vele aspecten die van invloed zijn op de aanleg van het voedselbos. Iedere boom of struik heeft namelijk zijn eigen voorkeuren als het gaat om
zonlicht, vocht, voedingsstoffen, beschutting en worteldiepte. Voordat we aan het ontwerp beginnen willen we dus een beter begrip van de vorm en toestand van de bodem en de waterhuishouding. Zo kunnen we beter bepalen welke planten waar moeten komen.
Daarnaast wilden we een beter beeld krijgen van de ecologie. Wat groeit, kruipt, scharrelt en vliegt er zoal rond in het gebied? En wat vertelt dat ons over de groeiomstandigheden, zoals het microklimaat op verschillende plekken en de toestand van de bodem? Deze informatie is ook een nulmeting van de biodiversiteit, zodat we na een aantal jaar kunnen bekijken wat de impact van het voedselbos is op die biodiversiteit.
Om al deze inzichten te krijgen hebben we grondboringen gedaan, peilbuizen geplaatst om de grondwaterstand bij te houden, en hebben we over het land gelopen met ecohydrologen, landschapsontwerpers, een ecoloog en voedselbosexperts. We zijn ook in de historie van het landschap en de omgeving gedoken, om recht te kunnen doen aan de inrichting en beplanting die horen bij de geschiedenis van dit gebied.
Wat we geleerd hebben delen we graag met jullie in volgende berichten.