18 mei 2022
Maud en Jessica zijn eind april een week in Engeland, om hun licht op te steken bij dé voedselbos-pionier in Europa: Martin Crawford. Zijn boeken zijn voor ons een enorme bron van inspiratie en kennis. Het is geweldig om mee te lopen en onze vragen te kunnen stellen aan deze wandelende encyclopedie, die werkelijk alles over de planten weet, van kiemplantje tot culinair hoogstandje.
Crawford’s eerste voedselbos in Devon is 28 jaar oud en laat goed zien wat voor rijkdom een voedselbossysteem voortbrengt. Notenbomen, dennen en andere hoge bomen zorgen voor beschutting. Daaronder en -naast staan lagere fruitbomen en struiken met allerhande bessen. Bijzonder aan dit bos is de rijke onderlaag. Het bos is, naast veel ouder, ook intensiever beheerd dan de meeste voedselbossen in Nederland, en onder de bomen en struiken zijn veel smakelijke groenten te plukken, zoals de bladstelen van het Japans hoefblad (Petasites japonicus, zie foto boven), daslook en de scheuten en bloemetjes van de Salomonszegel (Polygonatum multiflorum en andere soorten). Deze plant uit de familie van de asperge is een openbaring, met de knapperige textuur en de smaak van sugar snaps. Ook van bomen is groente te oogsten, zoals van de zomerlinde (Tilia cordata), Franse uiensoepboom (Toona sinensis) en witte moerbei (Morus alba).
Martin leidt ons rond in een ander bos, wat meer lijkt op een boomgaard. Door een bescheiden Robinia-plantage (voor de houtproductie) komen we bij een eikenbosje, waar verschillende variëteiten groeien die zoete eikels opleveren, hoog in eiwit. Verderop staan slangendennen (Araucaria araucana), die vreemde bomen die je nog wel eens ziet in te kleine voortuintjes en die enorme kegels met pijnboompit-achtige nootjes produceren. Dan komen we in een notengaard met eindeloos veel varieteiten aan walnoten, hartnoten, buartnoten, pecans en meer. Nauwkeurig wordt hier bijgehouden hoe elke varieteit het doet, hoeveel kilo oogst eraf komt en wanneer deze eraf valt. Indrukwekkend.
Later in de week nemen we een kijkje op de kwekerij van de Agroforestry Research Trust, waar allerhande eetbare planten worden opgekweekt. Helaas is de verkoop naar Europa sinds Brexit gestaakt. Crawford doet veel onderzoek naar planten die kunnen floreren in het veranderende klimaat. Warmteminnende planten, die het mogelijk over twintig jaar goed doen in het Engelse klimaat, staan in een enorme kas, die permanent 5 graden warmer is dan de buitentemperatuur. In deze passieve kas wordt door een simpel maar slim systeem in de zomer warmte opgeslagen in de grond, die in de winter wordt afgegeven, waardoor verwarming niet nodig is.
Naast Martin Crawford hebben we ook les van Mark Diacono, een kookboekenschrijver die ons uit eigen keuken en kelder laat proeven van het lekkers uit het voedselbos. Van kruidenpasta’s tot kastanjecake, van pepermengsels tot mispelvodka; een hele wereld van smaken gaat voor ons open. Zodra onze eerste oogsten binnen zijn delen we deze smaken graag met jullie!