Op les bij Martin Crawford

18 mei 2022

Maud en Jessica zijn eind april een week in Engeland, om hun licht op te steken bij dé voedselbos-pionier in Europa: Martin Crawford. Zijn boeken zijn voor ons een enorme bron van inspiratie en kennis. Het is geweldig om mee te lopen en onze vragen te kunnen stellen aan deze wandelende encyclopedie, die werkelijk alles over de planten weet, van kiemplantje tot culinair hoogstandje.

Crawford’s eerste voedselbos in Devon is 28 jaar oud en laat goed zien wat voor rijkdom een voedselbossysteem voortbrengt. Notenbomen, dennen en andere hoge bomen zorgen voor  beschutting. Daaronder en -naast staan lagere fruitbomen en struiken met allerhande bessen. Bijzonder aan dit bos is de rijke onderlaag. Het bos is, naast veel ouder, ook intensiever beheerd dan de meeste voedselbossen in Nederland, en onder de bomen en struiken zijn veel smakelijke groenten te plukken, zoals de bladstelen van het Japans hoefblad (Petasites japonicus, zie foto boven), daslook en de scheuten en bloemetjes van de Salomonszegel (Polygonatum multiflorum en andere soorten). Deze plant uit de familie van de asperge is een openbaring, met de knapperige textuur en de smaak van sugar snaps. Ook van bomen is groente te oogsten, zoals van de  zomerlinde (Tilia cordata), Franse uiensoepboom (Toona sinensis) en witte moerbei (Morus alba).

Martin leidt ons rond in een ander bos, wat meer lijkt op een boomgaard. Door een bescheiden  Robinia-plantage (voor de houtproductie) komen we bij een eikenbosje, waar verschillende variëteiten groeien die zoete eikels  opleveren, hoog in eiwit. Verderop staan slangendennen (Araucaria araucana), die vreemde bomen die je nog wel eens ziet in te kleine voortuintjes en die enorme kegels met pijnboompit-achtige nootjes produceren. Dan komen we in een notengaard met eindeloos veel varieteiten aan walnoten, hartnoten, buartnoten, pecans en meer. Nauwkeurig wordt hier bijgehouden hoe elke varieteit het doet, hoeveel kilo oogst eraf komt en wanneer deze eraf valt. Indrukwekkend.

Later in de week nemen we een kijkje op de kwekerij van de Agroforestry Research Trust, waar allerhande eetbare planten worden opgekweekt. Helaas is de verkoop naar Europa sinds Brexit gestaakt. Crawford doet veel onderzoek naar planten die kunnen floreren in het veranderende klimaat. Warmteminnende planten, die het mogelijk over twintig jaar goed doen in het Engelse klimaat, staan in een enorme kas, die permanent 5 graden warmer is dan de buitentemperatuur. In deze passieve kas wordt door een simpel maar slim systeem in de zomer warmte opgeslagen in de grond, die in de winter wordt afgegeven, waardoor verwarming niet nodig is.

Naast Martin Crawford hebben we ook les van Mark Diacono, een kookboekenschrijver die ons uit eigen keuken en kelder laat proeven van het lekkers uit het voedselbos. Van kruidenpasta’s tot kastanjecake, van pepermengsels tot mispelvodka; een hele wereld van smaken gaat voor ons open.  Zodra onze eerste oogsten binnen zijn delen we deze smaken graag met jullie!

7 maart 2025
6000 boompjes hebben we gepoot deze winter. En tóch nog niet klaar! Er moet door de nattigheid nog flink wat vervangen worden.
door Dagobert 20 februari 2025
Om weersextremen het hoofd te bieden zijn de mestkelders omgebouwd tot waterbuffer. We winnen daarmee ook warmte en spoelwater voor de wc. Drie vliegen in één klap!
door Jessica 12 februari 2025
Om het voedselbos een succes te maken heb je naast boeren ook creatieve ondernemers nodig die de oogst in pot, fles, winkel en op het bord zien te krijgen. Waar vinden we die, en hoe organiseren we de samenwerking?
door Ella van Kleunen 16 januari 2025
Sinds herfst 2024 werkt Stach drie dagen per week in het Voedselbos. Hij is er helemaal op z'n plek. Wat brengt hem hier?
door Jessica 9 december 2024
We zijn te gast bij de voedselboscast: Een podcast waarin de pioniers in voedselbosland vertellen over hun dromen, ideeën en dagelijkse praktijk.
door Maud 30 november 2024
Maanden al zijn we bezig met het weghalen van het worteldoek onder de bomenrijen. Hoe kwam het daar, en waarom al die moeite om het weg te halen?
door Ella 23 november 2024
Wilfried fietst elke vrijdagochtend vanuit Glanerbrug naar ons toe. Als hij niet elders aan het fietsen is.. Wat beweegt hem om zich in weer en wind in te zetten voor het voedselbos?
door Jessica 10 oktober 2024
Met al het werk in het voedselbos zou je bijna vergeten dat er ook nog een kwekerij in opbouw is. Hoe staat het daarmee?
15 augustus 2024
Het oogsten is begonnen! Een jaar na de aanplant halen we al meer dan honderd kilo bessen van de Bongerd - en ook het grote fruit komt op gang.
6 juni 2024
Vanaf half mei is de honingbes rijp. Verstopt onder de blaadjes zie je 'm gauw over het hoofd. De vogels gelukkig ook.
Meer berichten
Share by: