9 mei 2022
Wij zijn Maud Aarts, Dagobert Bergmans en Jessica van Bossum. Alle drie dromen we al jaren van een voedselbos: Een plek om te boeren met de natuur. Waar we uit oogsten, en tegelijk het leven boven en onder de grond verrijken. Een nieuw bestaansmodel.
Samen zijn we sinds begin 2020 op zoek naar een geschikte plek voor dit voedselbos, een kwekerij én onze gezinnen. Na meer dan 20 plekken te hebben onderzocht, tekenden we eind december 2021 het koopcontract voor een melkveehouderij in het Twentse Glane, tussen Enschede en de Duitse grens. Twee bedrijfswoningen, héél veel stallen en 25 hectare groen grasland omzoomd door boomsingels, aan de rand van het stedelijk gebied. De ideale plek om te gaan bouwen aan onze droom.
Op 2 mei krijgen we van Jan en Marjo de sleutels van Glanerbrugstraat 47 en 49. Jan heeft vanaf zijn kindertijd op deze plek gewoond, en de melkveehouderij van zijn ouders overgenomen. Een emotioneel afscheid. Voor ons begint hiermee het avontuur.
Tot het eind van de zonnige meivakantie blijven we op onze nieuwe plek. Terwijl de kinderen het terrein en de omgeving verkennen, maken wij alvast een begin met het leegmaken van de melkveestallen, het weghalen van prikkeldraad en het uittrekken van bramen. En genieten van deze mooie plek.
We leggen een bed aan voor de eerste planten, die we straks kunnen stekken om planten voor het voedselbos te maken. Hier staan nu de in de Amsterdamse achtertuin opgekweekte plantjes. Ook de eerste boompjes zijn gepoot: de perenbomen die we als welkomstcadeau kregen van Jan en Marjo, en de vorig jaar zelf gezaaide kastanjes en walnoten. Behalve veel droogte krijgen die ook te maken met de eerste flinke onweersbuien.
Er valt nog veel voor te bereiden voordat de eerste bomen voor het bos de grond in kunnen. We hebben onze handen vol aan het opzetten van onze bedrijven, een eerste kennismaking met de administratieve lasten van de agrariër en het voorbereiden van de verhuizing. Daarnaast zijn we druk met de bestemmingsplanwijziging, die het mogelijk moet maken om een intensieve melkveehouderij om te vormen naar voedselbos en kwekerij, en alles wat daar bij hoort. We ontmoeten andere mensen uit de regio die bezig zijn met duurzame (voedsel)initiatieven. Er gebeurt al veel moois op dat vlak! En we maken kennis met onze nieuwe buren. De vele lieve reacties, uitnodigingen en welkomstgeschenken zijn hartverwarmend.