Droogte

30 september 2022

2022 was wéér een recordjaar qua droogte. Zes weken telden we, zonder een spatje regen. De weilanden rond het erf bleven langer groen dan andere weilanden in de buurt. Waarschijnlijk omdat we op een helling zitten naar de Glanerbeek toe, waar al het grondwater onderdoor stroomt. Toch veranderde het ook hier langzaam in een kale dorre vlakte.

De stroken waar een paar jaar geleden kruiden waren ingezaaid bleven nog het langst fris. De cichorei, klaver en klein streepzaad kwam hier voor het eerst in volle bloei, nu de maaimachine niet meer langskomt. Een feest voor de vlinders en andere insecten! Toch kregen ook deze planten het flink te verduren: de waas van meeldauw op hun blaadjes is een duidelijk  teken van waterstress. Maar zo kapot als het gras ging het niet.

‘Droogte’ betekent dat de verdamping groter is dan de neerslag. Maar regen valt er in Nederland genoeg. Als we water opvangen en vasthouden in natte periodes moet het dus mogelijk zijn om die droge periodes te overbruggen. Dat is precies wat een volwassen voedselbos doet. Een sponzige bosbodem en ook de planten houden veel water vast, dat langzaam wordt afgegeven in droge periodes. In hete zomers blijft het koeler in het bos, door de vele lagen begroeiing. Daardoor gaat de verdamping minder snel. En als het dan een keer flink regent wordt het water in een bos via de begroeiing langzaam naar beneden geleid, waar het de tijd heeft om in de bodem weg te zakken, in plaats van de sloot in te lopen.


Het belangrijkste is dus de bodem. Maar zo ver zijn we nog niet. Onze jonge aanplant heeft straks bij aanhoudende droogte wel degelijk extra water nodig om in leven te blijven en zich goed te ontwikkelen. Kostbaar drinkwater willen we daar niet voor gebruiken. Liever regenwater opvangen van de daken. De eerste regentonnen en IBC-tanks staan er al. De oude mestkelders op het erf, soms wel twee meter diep, zetten meer zoden aan de dijk. Daar kunnen we een heleboel water in bergen. Nog wel schoonmaken, die aangekoekte laag mest onderin. Maar.. gaat het genoeg zijn voor de kwekerij én aanleg van het voedselbos?

Dan de diepe smalle sloten die langs en door het huiskavel gegraven zijn om water zo snel mogelijk naar de beek af te voeren. Die zorgen ervoor dat boeren, ook na natte periodes, toch het land op kunnen met zware machines. Steeds meer boeren beseffen dat ze zich daar in de zomer mee in de vingers snijden. Op naar het waterschap dus. Die beheert de sloten, bepaalt het peil, en denkt mee over boerenstuwtjes om water in de sloten langer vast te houden. We zijn alvast de slootprofielen gaan inmeten. En nu nog iets bedenken tegen de muggen..


Een ander idee is om een aantal poelen te graven. Ideaal voor de biodiversiteit: je maakt zo nieuwe habitat voor water- en oeverplanten en -beestjes. Om water te bergen is het mogelijk niet zo handig: een poel zou water kunnen onttrekken aan de zandgrond eromheen, waardoor je eigenlijk nog verder van huis bent. Of loopt ‘ie toch weer vol met dat grondwater dat onder ons land doorstroomt? Ook de experts hebben geen pasklaar antwoord.

Op het veldkavel is de situatie lastiger: daar geen beek, sloot, mestkelders of wateraansluiting. Een bron slaan ligt niet voor de hand: verschillende buren en bedrijven weten uit ervaring dat dat in de dikke taaie keileemlaag geen zin heeft. Vergeefs proberen is een dure grap. We krijgen de tip om een wichelroedeloper in te schakelen. Die loopt met twee koperdraadjes over het land om aardstraling op te sporen en daarmee de plekken aan te wijzen waar de kans op water groter is. En jawel hoor, de draadjes slaan hier en daar uit. Fascinerend. We markeren drie punten om aan te boren. Of gaan we voor een waterzak? De tankwagen? We zijn er nog niet uit. Wordt vervolgd..

7 maart 2025
6000 boompjes hebben we gepoot deze winter. En tóch nog niet klaar! Er moet door de nattigheid nog flink wat vervangen worden.
door Dagobert 20 februari 2025
Om weersextremen het hoofd te bieden zijn de mestkelders omgebouwd tot waterbuffer. We winnen daarmee ook warmte en spoelwater voor de wc. Drie vliegen in één klap!
door Jessica 12 februari 2025
Om het voedselbos een succes te maken heb je naast boeren ook creatieve ondernemers nodig die de oogst in pot, fles, winkel en op het bord zien te krijgen. Waar vinden we die, en hoe organiseren we de samenwerking?
door Ella van Kleunen 16 januari 2025
Sinds herfst 2024 werkt Stach drie dagen per week in het Voedselbos. Hij is er helemaal op z'n plek. Wat brengt hem hier?
door Jessica 9 december 2024
We zijn te gast bij de voedselboscast: Een podcast waarin de pioniers in voedselbosland vertellen over hun dromen, ideeën en dagelijkse praktijk.
door Maud 30 november 2024
Maanden al zijn we bezig met het weghalen van het worteldoek onder de bomenrijen. Hoe kwam het daar, en waarom al die moeite om het weg te halen?
door Ella 23 november 2024
Wilfried fietst elke vrijdagochtend vanuit Glanerbrug naar ons toe. Als hij niet elders aan het fietsen is.. Wat beweegt hem om zich in weer en wind in te zetten voor het voedselbos?
door Jessica 10 oktober 2024
Met al het werk in het voedselbos zou je bijna vergeten dat er ook nog een kwekerij in opbouw is. Hoe staat het daarmee?
15 augustus 2024
Het oogsten is begonnen! Een jaar na de aanplant halen we al meer dan honderd kilo bessen van de Bongerd - en ook het grote fruit komt op gang.
6 juni 2024
Vanaf half mei is de honingbes rijp. Verstopt onder de blaadjes zie je 'm gauw over het hoofd. De vogels gelukkig ook.
Meer berichten