Waar doen ze het van..?

5 oktober 2022

Voedselbosboeren is investeren voor de lange termijn. Niet alleen voor een betere planeet, maar ook qua inkomsten. Financieel is daarvoor een lange adem nodig. Nú investeren - in land, in plantgoed, in uren. De inkomsten komen pas na een paar jaar op gang, en zijn pas na 10-15 jaar op hun piek. Hoe overbruggen we dat?

Het startkapitaal brengen we zelf mee. Dat komt vooral uit de verkoop van een bedrijf en onze woningen in Amsterdam. Bij de aanleg van het voedselbos worden we ondersteund door Stichting Voedselbosbouw,  in de vorm van kennis, ontwerpuren en een bescheiden bijdrage voor de aanschaf van plantgoed. Daarnaast onderzoeken we de subsidiemogelijkheden vanuit de gemeente, provincie en het waterschap. Die vergoeden mogelijk een deel van de aanplant van houtwallen en hagen,  maatregelen om water vast te houden, het graven van poelen en het versterken van leefgebied voor bedreigde diersoorten.


Als voeselbosboeren kunnen we, net als iedere andere boer, aanspraak maken op de jaarlijkse Europese landbouwsubsidie. Die subsidie wordt berekend per hectare. Vanaf 2023 zal de subsidie anders berekend worden, waarbij onder andere biodiversiteit zwaarder meetelt. Hoewel de regels nog niet bekend zijn, pakt dat naar verwachting gunstig uit voor voedselbossen.


Een groot verschil met gangbare vormen van landbouw zit 'm in de lopende kosten. Die houden we zo laag mogelijk: Wat er niet uit gaat hoeft er ook niet in. Waar een akkerbouwer of melkveehouder elk jaar opnieuw geld moet uitgeven  - aan zaaigoed, meststoffen, bestrijdingsmiddelen, brandstof, loonwerkers, de veearts - zijn die uitgaven voor een voedselbos, na de aanplant, bijna verwaarloosbaar.  De eerste jaren verwachten we nog kosten te hebben aan vervanging van plantgoed en water geven. Daarna zorgt het bos, op wat onderhoud na, voor zichzelf.

De oogst zal waarschijnlijk tijdrovend zijn: het gaat om heel veel verschillende producten , die ieder op een ander tijdstip rijp zijn. Maar de inkomsten zijn daar ook naar: Het zijn veelal bijzondere groenten, fruit, noten en specerijen, die vele keren meer opbrengen dan een ton snijmais, om maar wat te noemen.


Het voedselbos als rendabel bestaansmodel, dat moet zich in Nederland nog bewijzen. Wij willen daar, als ondernemers, ons steentje  aan bijdragen. Met een lange adem.


7 maart 2025
6000 boompjes hebben we gepoot deze winter. En tóch nog niet klaar! Er moet door de nattigheid nog flink wat vervangen worden.
door Dagobert 20 februari 2025
Om weersextremen het hoofd te bieden zijn de mestkelders omgebouwd tot waterbuffer. We winnen daarmee ook warmte en spoelwater voor de wc. Drie vliegen in één klap!
door Jessica 12 februari 2025
Om het voedselbos een succes te maken heb je naast boeren ook creatieve ondernemers nodig die de oogst in pot, fles, winkel en op het bord zien te krijgen. Waar vinden we die, en hoe organiseren we de samenwerking?
door Ella van Kleunen 16 januari 2025
Sinds herfst 2024 werkt Stach drie dagen per week in het Voedselbos. Hij is er helemaal op z'n plek. Wat brengt hem hier?
door Jessica 9 december 2024
We zijn te gast bij de voedselboscast: Een podcast waarin de pioniers in voedselbosland vertellen over hun dromen, ideeën en dagelijkse praktijk.
door Maud 30 november 2024
Maanden al zijn we bezig met het weghalen van het worteldoek onder de bomenrijen. Hoe kwam het daar, en waarom al die moeite om het weg te halen?
door Ella 23 november 2024
Wilfried fietst elke vrijdagochtend vanuit Glanerbrug naar ons toe. Als hij niet elders aan het fietsen is.. Wat beweegt hem om zich in weer en wind in te zetten voor het voedselbos?
door Jessica 10 oktober 2024
Met al het werk in het voedselbos zou je bijna vergeten dat er ook nog een kwekerij in opbouw is. Hoe staat het daarmee?
15 augustus 2024
Het oogsten is begonnen! Een jaar na de aanplant halen we al meer dan honderd kilo bessen van de Bongerd - en ook het grote fruit komt op gang.
6 juni 2024
Vanaf half mei is de honingbes rijp. Verstopt onder de blaadjes zie je 'm gauw over het hoofd. De vogels gelukkig ook.
Meer berichten