Crowdfunding Vlier&co

jan 03, 2024

Foto's: Jessica van Bossum, Zoë Berry, Maud Aarts, Rebke Klokke, Cintha van den Hanenberg

We proberen in dit stuk bos een enorm aantal soorten en variëteiten uit, om te ontdekken hoe ze het bij ons doen qua weerbaarheid, opbrengst, oogstbaarheid, verwerking en natuurlijk smaak. Geen boom is hetzelfde: In één rij vind je zomaar tien verschillende perelaars en 30 bessenrassen. Naast de bekende fruitsoorten staan er ook pawpaw, krent, kweepeer, kaki, moerbei, mispel, vijg en vruchtselecties van de sleedoorn, meidoorn en lijsterbes, om maar wat te noemen. En naast bramen, frambozen, zwarte, witte, roze, rode en kruisbessen vind je er appelbes, taybes, kornoeljekers en duindoorn. En niet te vergeten de noten: vele hazelnootrassen, tamme kastanjes, walnoten, boternoten, hartnoten, pecans en koningsnoten. En dan hebben we het nog niet gehad over de kruiden en specerijplanten, bladgroen en klimmers die in een later stadium een plekje krijgen tussen de bomen en struiken.

Die grote diversiteit maakt het oogsten lastiger. De volumes zijn klein, en de verkoop van zo veel verschillende producten is bewerkelijk. Dit stuk bos is bij uitstek interessant voor rondleidingen en proeverijen. Maar de grote waarde zit ‘m vooral in de relatie met de kwekerij: De succesnummers worden daar vermeerderd en verkocht. Zo verzamelen we kennis over geschikte soorten en rassen, en dragen we bij aan meer voedselbos-plantgoed.


In deze opzet blijven de inkomsten lange tijd achter bij de investeringen. Als financieel steuntje in de rug besluiten de ouders van Jessica om een crowdfunding-actie op te zetten voor de aanplantkosten. In november en december 2023 halen zij binnen hun netwerk van vrienden, familie en buren het enorme bedrag van € 10.740,00 op. Als tegenprestatie worden rondleidingen aangeboden, eetbaar plantgoed van de kwekerij en/of een proeverij. Voor de meeste donateurs is het genoeg dat ze investeren in een landbouwvorm die een antwoord biedt in tijden van klimaat-, stikstof- en watercrisis. Jessica: “Fantastisch, deze oogst van de crowdfunding! Om warm van te worden. Behalve dat het een grote financiële steun is, voelt het echt als een hart onder de riem. Heel veel dank aan iedereen die heeft willen bijdragen. Ik hoop velen van jullie te zien in het voedselbos de komende jaren, om met eigen ogen het resultaat te zien - en proeven”.

Met de opbrengst van de crowdfunding is meer dan de helft van de aanplantkosten gedekt. Die bestaan vooral uit bijzonder plantgoed, maar ook andere dingen rondom de aanplant en bescherming, zoals houtsnippers, bamboe stokken en bescherming tegen wildvraat. Tijdens de afgelopen plantdagen zijn, met behulp van een aantal donateurs en andere enthousiaste vrijwilligers, al zo’n 600 bomen en struiken in de grond gezet bij Vlier&co. Dit en komend jaar volgen er nog zo’n 2000. De crowdfunding-actie is inmiddels afgerond. Wil je alsnog doneren, neem dan contact op met Jessica. Nogmaals enorm veel dank aan iedereen die heeft bijgedragen!

Vlier&co is de naam van de kwekerij die Jessica opzet bij het voedselbos. De vlier is een voedselbosplant bij uitstek: Deze snelle groeier gedijt bijna overal. Werkelijk álles van deze plant kan gebruikt worden: In de vroege zomer plukken we de bloesem, in de herfst leveren de bessen gezond sap, en ook het hout kan gebruikt worden. De vlier en de mens helpen elkaar: Na terugsnoeien loopt de vlier weer gezond uit, en door dit menselijk ingrijpen kan de boom veel langer leven. In de Germaanse mythologie wordt de vlier (in het Duits Holunder) in verband gebracht met de aarde- of vruchtbaarheidsgodin die in latere volksverhalen opduikt als Vrouw Holle. Maar hoe geweldig deze plant ook is: Eén vlier maakt nog geen voedselbos. Het is maar één van de vele soorten die samen zorgen voor een gezond en gevarieerd voedselbos. Vandaar: Vlier&co.

15 aug, 2024
Het oogsten is begonnen! Een jaar na de aanplant halen we al meer dan honderd kilo bessen van de Bongerd - en ook het grote fruit komt op gang.
06 jun, 2024
Vanaf half mei is de honingbes rijp. Verstopt onder de blaadjes zie je 'm gauw over het hoofd. De vogels gelukkig ook.
Na de extreem natte winter is het toch gelukt om al het plantgoed de grond in te krijgen. En dan gaa
31 mei, 2024
Na een extreem natte winter begint de zon te schijnen.. en de aanplant te groeien!
13 apr, 2024
Sinds april hebben we er twee krachten bij op de kwekerij: Ijverig, effectief, en oergezellig.
27 jan, 2024
Heel wat planten gingen al de grond in. De nattigheid zorgt voor vertraging. Daarom extra plantdagen In februari en maart
18 jan, 2024
Na twee jaar plannen maken ligt er nu een nieuw ontwerp-bestemmingsplan.
11 jan, 2024
Regen, regen, regen.. De beek treedt buiten haar oevers en de eenden zwemmen rond de jonge aanplant.
03 jan, 2024
Afgelopen november haalden Jessica's ouders met een crowdfunding-actie een enorm bedrag op.
22 dec, 2023
De historische esgrond vlakbij de beek moet een open karakter houden. Daar gaan onze paarden voor zorgen.
20 okt, 2023
Het ontwerp van het voedselbos is een flinke puzzel. Hoe krijgen we de juiste plant op de juiste plek?
Meer berichten
Share by: