Kom bomen planten!

6 januari 2023

Het is winter en de natuur is in rust. De ideale tijd om bomen te planten! In januari en februari gaan we de eerste 3000 bomen planten. Help je mee?

Dit voorjaar planten we hagen, houtwallen en pioniers, De hagen en houtwallen zorgen voor beschutting en biodiversiteit, houden wild buiten en brengen de oude lijnen terug in het landschap. We krijgen voor de aanplant hulp van Hoopheggen.  Pioniers zijn snelgroeiende bomen en struiken, bijvoorbeeld wilg, berk, els, populier, es en rode kornoelje, die helpen om de overgang van weiland naar bos versnellen. Met hun wortels brengen ze het bodemleven op gang, en in de herfst zorgen hun bladeren voor een mooie strooisellaag die de bodem verbetert en helpt vocht vast te houden.  Volgend jaar planten we de eetbare bomnen en struiken tussen de pioniers. Zo hebben ze wat beschutting tegen zon en wind. Na een paar jaar, als de pioniers hun taak vervuld hebben, worden ze geoogst voor het hout.


We gaan op onderstaande data* aan de slag:

vrijdag 20 (middag), zaterdag 21 en zondag 22 januari 

vrijdag 27, zaterdag 28 en zondag 29 januari (ochtend)

vrijdag 17, zaterdag 18 en zondag 19 februari

*Onder voorbehoud van weersomstandigheden


De ochtend loopt van 09.30 tot 12.30 en de middag van 13.30 - 16.30. Voor koffie , thee en een stevige lunch wordt gezorgd.  Stuur een mailtje met je naam en de dag(delen) die je wil komen helpen. Laat ook weten of je mee wil lunchen. 


Ervaring is niet nodig, je krijgt uitleg voordat we beginnen. Neem eventueel alvast een kijkje bij de instructievideo  van Stichting Voedselbosbouw (vanaf minuut 6). Neem handschoenen, een spade en/of een snoeischaar mee als je die hebt. Zoniet, dan zorgen wij daarvoor.


We kijken er naar uit om samen met jou het bos tot leven te brengen.

7 maart 2025
6000 boompjes hebben we gepoot deze winter. En tóch nog niet klaar! Er moet door de nattigheid nog flink wat vervangen worden.
door Dagobert 20 februari 2025
Om weersextremen het hoofd te bieden zijn de mestkelders omgebouwd tot waterbuffer. We winnen daarmee ook warmte en spoelwater voor de wc. Drie vliegen in één klap!
door Jessica 12 februari 2025
Om het voedselbos een succes te maken heb je naast boeren ook creatieve ondernemers nodig die de oogst in pot, fles, winkel en op het bord zien te krijgen. Waar vinden we die, en hoe organiseren we de samenwerking?
door Ella van Kleunen 16 januari 2025
Sinds herfst 2024 werkt Stach drie dagen per week in het Voedselbos. Hij is er helemaal op z'n plek. Wat brengt hem hier?
door Jessica 9 december 2024
We zijn te gast bij de voedselboscast: Een podcast waarin de pioniers in voedselbosland vertellen over hun dromen, ideeën en dagelijkse praktijk.
door Maud 30 november 2024
Maanden al zijn we bezig met het weghalen van het worteldoek onder de bomenrijen. Hoe kwam het daar, en waarom al die moeite om het weg te halen?
door Ella 23 november 2024
Wilfried fietst elke vrijdagochtend vanuit Glanerbrug naar ons toe. Als hij niet elders aan het fietsen is.. Wat beweegt hem om zich in weer en wind in te zetten voor het voedselbos?
door Jessica 10 oktober 2024
Met al het werk in het voedselbos zou je bijna vergeten dat er ook nog een kwekerij in opbouw is. Hoe staat het daarmee?
15 augustus 2024
Het oogsten is begonnen! Een jaar na de aanplant halen we al meer dan honderd kilo bessen van de Bongerd - en ook het grote fruit komt op gang.
6 juni 2024
Vanaf half mei is de honingbes rijp. Verstopt onder de blaadjes zie je 'm gauw over het hoofd. De vogels gelukkig ook.
Meer berichten