Een rode loper door het groen

2 oktober 2023

Foto's: Maud Aarts, Jessica van Bossum

De grote graafmachines van het Waterschap waren nog niet weg bij de beek of het volgende monstermaterieel stond alweer klaar, nu om een nieuwe toegangsweg aan te leggen. Die toegangsweg is onderdeel van een groter landschapsplan (waarover een andere keer meer) en wordt de rode loper het voedselbos in. Waarom zo’n ingreep als er al een inrit ligt?

Aan de bestaande toegangsweg liggen vijf huisnummers: Onze buren vooraan de straat, waar al het verkeer langsrijdt. Dan onze twee woningen, en, ietsje verder, nog twee buren. Bij de melkveehouder die hier vroeger zat, was de aanloop grotendeels beperkt tot de melkwagen en de trekker. In de toekomst verwachten we meer volk: bezoekers van de pluktuin, het voedselbos, de cursussen en proeverijen, klanten voor de boerderijwinkel en de kwekerij. We willen onze buren niet belasten met die drukte vlak langs het keukenraam. 

We willen een heldere ingang aan de straat, waarbij je écht aankomt in het voedselbos, zodra je de afslag neemt. Het moet vanzelf duidelijk zijn wie wáár moet zijn. De weg komt recht aan op het publieksdeel van het erf, waar de boerderijwinkel en proefkeuken gepland staan. En er is een  route naar de kwekerij, een stukje verderop. De buren krijgen een eigen aftakking. Zo is er voor iedereen voldoende rust en privacy.

Verder is het onze wens om een mooie entree te maken. Een rode loper door het groen, geïnspireerd om de statige bomenlanen die je op oude Twentse  landgoederen ziet. Aan beide kanten komt een rij hoge notenbomen. Het duurt nog zeker twee generaties voordat die écht groot zijn. In de tussentijd groeien er amandel- en perzikbomen langs de weg. In de lente beloven die een bloesembaan naar het erf.

De nieuwe toegangsweg bestaat uit betonnen stalvloerdelen met smalle spleten. Geschikt voor zwaar verkeer voor het vervoer van onze oogst. Door de spleten groeit straks gras en in de bermen bloemen. De aansluiting met de Glanerbrugstraat is meegenomen met de andere werkzaamheden die de Twentse Weg- en Waterbouw uitvoert aan de weg. Het is dus niet voor ons dat die weg een maand voor verkeer is afgesloten! De bestaande toegangsweg blijft toegankelijk voor het waterschap, voor het halfjaarlijkse onderhoud aan de sloot. 

15 augustus 2024
Het oogsten is begonnen! Een jaar na de aanplant halen we al meer dan honderd kilo bessen van de Bongerd - en ook het grote fruit komt op gang.
6 juni 2024
Vanaf half mei is de honingbes rijp. Verstopt onder de blaadjes zie je 'm gauw over het hoofd. De vogels gelukkig ook.
Na de extreem natte winter is het toch gelukt om al het plantgoed de grond in te krijgen. En dan gaa
31 mei 2024
Na een extreem natte winter begint de zon te schijnen.. en de aanplant te groeien!
13 april 2024
Sinds april hebben we er twee krachten bij op de kwekerij: Ijverig, effectief, en oergezellig.
27 januari 2024
Heel wat planten gingen al de grond in. De nattigheid zorgt voor vertraging. Daarom extra plantdagen In februari en maart
18 januari 2024
Na twee jaar plannen maken ligt er nu een nieuw ontwerp-bestemmingsplan.
11 januari 2024
Regen, regen, regen.. De beek treedt buiten haar oevers en de eenden zwemmen rond de jonge aanplant.
3 januari 2024
Afgelopen november haalden Jessica's ouders met een crowdfunding-actie een enorm bedrag op.
22 december 2023
De historische esgrond vlakbij de beek moet een open karakter houden. Daar gaan onze paarden voor zorgen.
20 oktober 2023
Het ontwerp van het voedselbos is een flinke puzzel. Hoe krijgen we de juiste plant op de juiste plek?
Meer berichten
Share by: